De Jordaanse prins Hamzah, links op de foto (archieffoto uit 2006).
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Jordaanse prins Hamzah belooft trouw te blijven aan koning Abdullah, na kritische videoboodschap

De Jordaanse prins Hamzah heeft in een brief beloofd "trouw te blijven" aan koning Abdullah, zijn halfbroer. Hamzah liet afgelopen weekend weten dat hij onder huisarrest is geplaatst. De Jordaanse autoriteiten beschuldigden hem ervan betrokken te zijn bij de voorbereiding van een staatsgreep. Na bemiddeling ondertekende Hamzah een verklaring.

Het was het koninklijk paleis dat de brief bekendmaakte. "Ik zal trouw blijven aan het nalatenschap van mijn voorouders", citeert het paleis de woorden van de voormalige kroonprins. "De belangen van het vaderland moeten boven alle twijfel verheven zijn. We moeten allemaal achter de koning staan om Jordanië en zijn nationale belangen te beschermen."

"In het licht van de ontwikkelingen van de afgelopen dagen, plaats ik mezelf in de handen van Zijne Majesteit de Koning... en zal ik Zijne Majesteit de Koning en zijn Kroonprins altijd helpen en steunen", staat verder te lezen in de door Hamzah ondertekende brief.

Hamzah is een halfbroer van koning Abdullah. Na het overlijden in 1999 van koning Hoessein - hun vader - duidde de kersverse koning Abdullah Hamzah aan als kroonprins. Vijf jaar later ontnam hij hem die titel weer, zonder iemand anders aan te duiden. In 2009 werd prins Hoessein aangeduid als kroonprins, de oudste zoon van Abdullah. 

Afgelopen weekend maakte Hamzah in een videoboodschap bekend dat hij onder huisarrest is geplaatst. Hij ontkende daarin dat hij betrokken is bij een complot tegen de huidige koning, maar hij uitte wel kritiek op de machthebbers in zijn land. "Ik ben niet de persoon die verantwoordelijk is voor de ineenstorting van het bestuur, voor de corruptie en voor de incompetentie die de afgelopen 15 tot 20 jaar heerst in onze bestuursstructuur."

De Jordaanse autoriteiten zeiden dan weer dat Hamzah banden heeft met "buitenlandse partijen" die het land willen destabiliseren en dat hij betrokken was bij de voorbereiding van een staatsgreep. Gisteren heeft koning Abdullah aan zijn oom, prins Hassan, gevraagd te bemiddelen. Na de ontmoeting ondertekende Hamzah de brief waarin hij zijn steun en loyaliteit aan zijn oudere halfbroer Abdullah beloofde. 

Koning Abdullah heeft intussen steunbetuigingen gekregen uit Arabische landen, maar ook uit de Verenigde Staten.

Meest gelezen