ImageGlobe

Vorm van je hersenen blijkt genetisch sterk verbonden met die van je gelaat (maar dat zegt niks over je gedrag)

Een internationaal team onderzoekers verbonden aan de KU Leuven en de universiteit van Stanford heeft een sterk genetisch verband gevonden tussen de vorming van onze hersenen en die van ons gelaat. Dit kan op termijn helpen om syndromen in de hersenen die zich heel subtiel in het gelaat aftekenen te herkennen. Belangrijk: het verband voorspelt niks over het gedrag van mensen of over hun aanleg voor aandoeningen als alzheimer.

In hoeverre zijn dezelfde genen verantwoordelijk voor de vorming van onze hersenen en voor de vorming van ons gelaat? Dat hebben onderzoekers van de KU Leuven en de universiteit van Stanford onderzocht. Hun conclusie: de twee processen zijn genetisch innig met elkaar verbonden. Op maar liefst 76 genetische locaties vonden ze overlappingen die zowel onze hersenen als ons gelaat vormgeven.

"Dit verband hadden we enigszins verwacht", zegt Peter Claes van het laboratorium voor beeldverwerking in genetica van de KU Leuven in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is wel sterker dan we vooraf hadden ingeschat."

Beluister hier het gesprek met Peter Claes in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

Embryo

"In een menselijk embryo liggen de hersenen en het gelaat ruimtelijk dicht bijeen in de ontwikkeling. Het is ook in de vroege embryonale fase dat de twee elkaar letterlijk vormgeven: het gelaat vormt de hersenen en de hersenen vormen het gelaat. Het was dus niet onverwacht om ook een genetische overlap te vinden."

"Uiteindelijk hebben we 76 overlappende locaties in ons DNA kunnen detecteren die zowel de hersenen als het gelaat vormgeven. Dat is een groot aantal gezien we tot op heden zo'n 200 locaties hebben ontdekt voor gelaatsvorming en een goeie 470 voor de vorming van de hersenen. Van die aantallen overlappen dus 76 locaties."

Hersenscans

Voor het onderzoek baseerden Claes en zijn collega's zich op hersenscans en genetische informatie van zowat 20.000 mensen. "Het belangrijkste is dat we een beter inzicht krijgen in de ontwikkeling van ons eigen wezen, dit in een grote populatie en niet in een kleine, klinische populatie. Door die variaties beter te begrijpen, kunnen we beter aflijnen wat wel en niet klinisch is."

"Veel syndromen in de hersenen kunnen we makkelijk herkennen omdat we duidelijke kenmerken in het gelaat zien. Andere syndromen geven echter erg subtiele afwijkingen in het gelaat. Als we die niet herkennen, kunnen we die ook niet vaststellen. De bedoeling van dit onderzoek is om een breder inzicht te geven in de totale variaties tussen individuen."

Persoonlijkheid

Belangrijk: het onderzoek bevestigt dan wel een verband tussen de vorming van de hersenen en van het gelaat, op geen enkel moment legt het een verband met het gedrag van mensen. Persoonlijkheid valt met andere woorden niet van het gelaat af te lezen.

"Het fascineert ons als mensheid al honderden jaren, het idee dat je persoonlijkheid van het gelaat kan aflezen. Ons onderzoek heeft naar voren gebracht dat genetisch gezien geen bewijs voor zo'n verband bestaat. Het gelaat voorspelt ook niks over neurologische aandoeningen zoals alzheimer."

"Het menselijke lichaam is een systeem, een geheel", besluit Claes. "De hersenen en het gelaat zijn hiervan aspecten. Door alle delen met elkaar in verband te brengen, kunnen we het lichaam in zijn totaliteit beter begrijpen. De toekomstige geneeskunde is meer gericht op de totale interpretatie van een mens. Dat is de volgende stap."

Meest gelezen