Copyright © 2019, James Byard, licensed via EyeEm Mobile GmbH

IMF verwacht dat meeste economieën relatief snel herstellen van de coronacrisis

De economische schade van de coronacrisis zal minder groot zijn dan eerder was verwacht. In zijn nieuwe groeiprognoses verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldeconomie de komende twee jaar vrij fors zal groeien: met 6 procent in 2021 en met 4,4 procent in 2022. Dat heeft te maken met de vrij snelle uitrol van de vaccinatiecampagne in veel landen en met de plannen om fors te investeren.

De nieuwe economische vooruitzichten ogen positiever dan die van begin dit jaar. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie de komende twee jaar snel zal groeien. Ook de economische krimp door de coronacrisis zou minder groot uitvallen dan verwacht. 

Dat heeft vooral te maken met de meest ontwikkelde economieën, die de coronacrisis zonder blijvende schade te boven zullen komen. Volgens het IMF heeft dat te maken met de vaccinatiecampagnes die stilaan op kruissnelheid raken en met relanceplannen waarbij wordt geleend om fors te investeren.

Tegen 2024 zullen de meest ontwikkelde economieën 1 procent minder produceren dan voor de coronapandemie, verwacht het IMF.

De zwakke economieën zal het minder goed vergaan. In die landen verloopt de vaccinatiecampagne trager of zijn er tot nu toe zelfs helemaal geen coronavaccins. Bovendien hebben de regeringen er minder middelen om in hun economie te pompen en is er een grote afhankelijkheid van het toerisme. Bij gebrek aan afstandsonderwijs heeft het onderwijs er flink te lijden gehad van de pandemie.

Meest gelezen