Imker uit Wijnegem bouwt oude kauwgomautomaat om tot voedselbank voor bijen

In Wijnegem staat sinds kort een bijenzaadautomaat. Het is een oude kauwgomautomaat, maar dan met zaden van bloemen en plantjes waar bijen dol op zijn. Als je 50 cent in de automaat steekt, krijgt je een zadenmix in de plaats, die je dan in je tuin kan planten om de bijen te helpen. "Het gaat heel slecht met de bijen omdat er te weinig voedsel is, op deze manier hoop ik daar iets aan te doen", zegt Imker Bart Lenaerts.

In Wijnegem kan je vanaf nu dus zakjes met bijenzaad kopen. "Je neemt een zakje dat naast de automaat ligt en houdt dat onder de automaat. En dan kan je net zoals je vroeger kauwgomballen in het zakje deed, zaadjes in het zakje doen", legt Bart uit.

(Lees verder onder de foto)

Bart kocht dit jaar een zadenmengeling, maar hij is van plan om volgend jaar een eigen mengeling met inheemse soorten te maken. "Je betaalt 50 cent voor een zakje met bijna 20 gram zaad. Dat is dus bijna gratis", lacht Bart. "Het zijn allemaal zaadjes voor bloemen voor bestuivers en je kan ze nog tot in augustus planten."

Het gaat niet goed met de bijen

Bart is zelf imker en heeft heel wat bijenkolonies. "Ik heb in totaal 17 kolonies en in elke kas zitten 70.000 bijen. Per jaar levert dat gemiddeld 20 kilo honing op per kast. Maar het gaat echt niet goed met de bijen en daar moeten we iets aan doen."

Er zijn een aantal oorzaken voor de slechte situatie van de bijen. "Er worden te veel pesticiden gebruikt en er zijn gewoonweg ook te weinig planten", zegt Bart. "Maar er is ook een soort mijt die het vet van de bijen opeet en dat is heel schadelijk."

Meest gelezen