AFP or licensors

Al minstens 120 doden in Indonesië en Oost-Timor na doortocht tropische storm Seroja

In Indonesië en op het eiland Oost-Timor zijn al zeker 120 mensen om het leven gekomen na de doortocht van de tropische storm Seroja. Tientallen anderen worden nog steeds vermist. Eerst was sprake van meer dan 150 doden, maar de Indonesische overheid stelde het dodental bij naar beneden.

Seroja trok de voorbije dagen over het oosten van Indonesië en ook over Oost-Timor even verderop. Een nieuwe balans, vrijgegeven door de overheden daar, zet het aantal slachtoffers nu op minstens 120.

De doden vielen onder meer op het Indonesische eiland Flores en op Oost-Timor, maar ook op verschillende kleine eilandjes in de buurt. Eerst was sprake van meer dan 150 doden, maar de Indonesische overheid stelde het dodental bij naar beneden en spreekt nu over 86 doden. De overheid wijt de eerdere fout aan de moeilijke communicatie met de getroffen regio's. Op Oost-Timor staat de balans op 34. Er zijn ook nog altijd tientallen vermisten. Volgens sommige bronnen meer dan 100. 

De tropische storm veroorzaakte de voorbije dagen zware overstromingen en aardverschuivingen, waarbij tientallen huizen bedolven raakten onder modderstromen. Ook wegen, bruggen en een ziekenhuis werden beschadigd of vernield. Meer dan 10.000 mensen vonden tijdelijk onderdak in evacuatiecentra.

In Oost-Timor liep ook het presidentiële paleis onder water en ook een halve school werd opgeslokt door een rivier.

De ellende is mogelijk nog niet voorbij. "We riskeren nog extreem weer in de komende dagen", liet de woordvoerder van het Indonesische agentschap voor het beheer van natuurrampen verstaan. Storm Seroja zelf zet intussen koers naar de westkust van Australië.

AFP or licensors

Meest gelezen