Copyright 2021 The Associated Press

Israëlische president geeft Netanyahu "onrealistische" opdracht: door justitie vervolgde premier mag regering vormen

In Israël is huidig premier in lopende zaken Benjamin Netanyahu aangesteld als formateur. Netanyahu krijgt 4 weken de tijd om een nieuwe regering te vormen. Een moeilijke klus, aangezien bij de verkiezingen geen enkel blok een meerderheid haalde. Bovendien is Netanyahu in een corruptieproces verwikkeld.

Israël trok op 23 maart naar de stembus, de vierde keer al in twee jaar tijd. De kaarten die de Israëlische kiezers geschud hebben, leverden niet meteen een eenvoudige oplossing voor de nu al jaren aanslepende politieke crisis in het land. Geen enkel blok slaagde erin een meerderheid van 61 zetels te halen in het parlement. Er zal opnieuw gesmeed en gekneed moeten worden...

Huidig premier Benjamin Netanyahu, van het rechtse blok rond Likoed, mag dat als eerste proberen. De Israëlische president Reuven Rivlin heeft hem vandaag aangesteld als formateur. Opvallend, Rivlin stak zijn eigen twijfels en scepsis over de slaagkansen niet onder stoelen of banken. "Mijn gesprekken met de partijleiders doen mij concluderen dat niemand een realistische kans maakt om op dit moment een regering te vormen." Niettemin moest Rivlin besluiten dat Netanyahu tot dusver net iets meer steun geniet in het nieuw verkozen parlement dan zijn rivalen en uitdagers. Netanyahu krijgt nu 4 weken de tijd om een nieuwe regering te vormen, met mogelijk een verlenging van 2 weken.

Netanyahu is nu al de langst regerende premier in Israël. Hij is sinds 2009 onafgebroken aan de macht. Ook van 1996 tot 1999 was hij al eens premier.

Intussen is Netanyahu volop verwikkeld in een proces waarin hij terecht staat voor fraude en corruptie.  

Gisteren werd tijdens dat proces geen fraai beeld opgehangen van de premier. Een kroongetuige omschreef hem als een door zijn imago geobsedeerde leider die een prominente Israëlische nieuwssite onder druk heeft gezet om zijn familie te helpen en zijn tegenstanders verdacht te maken.

Netanyahu ontkent alle beschuldigingen en heeft het over een politiek gemotiveerd proces. "Dit is hoe een poging tot staatsgreep eruitziet."

Een uitspraak in het proces moet niet meteen verwacht worden, dat kan nog maanden of jaren duren. Niettemin is het proces een zware smet op het blazoen van de premier en slorpt het heel wat van zijn tijd op. Tegenstanders gebruiken dat als argument om ervoor te pleiten dat hij een stap opzijzet.

Wie is Benjamin Netanyahu? We vertellen je het in deze video in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen