Kinderen met autisme beleven onvergetelijke voetbalmatch: "Je zag hen rustig genieten"

Op de tribunes van de Bosuil in Deurne was er gisteravond uitzonderlijk wat volk voor de match tegen Anderlecht. Een aantal kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) kregen de unieke kans om naar de voetbalmatch te gaan kijken in alle rust, nu stadions door corona leeg zijn. "Het was echt heel fijn", zegt initiatiefnemer en vrijwilliger bij Antwerp Iene Schuermans, mama van twee kindjes met autisme. "Je zag de kinderen echt genieten, maar er is ook geweend om de uitslag."

Voor sommige kinderen met ASS is het vaak niet mogelijk om naar een voetbalmatch te gaan kijken, wegens te veel prikkels. Omdat het vorige week Wereldautismedag was, nodigde Antwerp FC de kinderen uit om in alle rust te genieten van de match. Het idee kwam van Iene Schuermans die vrijwilligster is bij Antwerp, en twee kinderen met autisme heeft, Louis en Mia. "Ik had de vraag voorgelegd aan Antwerp of ze konden bekijken of het mogelijk was dat kinderen met autisme mochten komen kijken. En de Pro League heeft dan toestemming gegeven, ook andere voetbalclubs volgden."

"Het was heel fijn", blikt Iene terug in Start je dag op Radio 2 Antwerpen. "Er was veel rust in de tribune, je zag de kindjes echt genieten, sommigen op de schoot van vooral papa's die als begeleider meemochten. Het was ook best emotioneel om al die kinderen met een autisme spectrum stoornis samen te zien zitten."

Een match gaan kijken zit er vaak niet in bij kinderen met autisme. "Bij ons is het vooral de onvoorspelbaarheid waar mijn zoontje niet goed tegenkan. Bij een doelpunt, vliegt bijvoorbeeld iedereen recht en begint er muziek door de boxen te schallen. Maar toen Antwerp dat ene doelpunt scoorde, sprongen ze zelf recht", lacht Iene.

Uiteindelijk verloor Antwerp tegen Anderlecht met 1-4. “De teleurstelling was toch groot nadien. Ook dat zie je vaak bij kinderen met ASS, die kunnen zoiets heel moeilijk verwerken. Je zag er toch een aantal wenen”, vertelt ze. 

Het was echt zalig, dit is iets waar we later nog veel over zullen praten

Iene Schuermans, mama van Louis en Mia

Ook voor de ouders was het genieten. "Het was echt zalig, dit is iets waar we later nog over zullen praten, over dat moment dat we een heel stadion voor ons alleen hadden." Als het aan Iene ligt, is dit voor herhaling vatbaar.

Meest gelezen