Kritische Zwitserse theoloog Hans Küng (93) overleden

Hans Küng kwam in aanvaring met het Vaticaan en zette zich levenslang in voor een betere verstandhouding tussen de religies. Herbekijk hier een Terzake-interview naar aanleiding van de verkiezing van zijn "tegenpool" Joseph Ratzinger tot paus Benedictus XVI.

In het Duitse Tübingen is de Zwitserse theoloog Hans Küng gestorven. In zijn vele publicaties was hij erg kritisch voor allerlei standpunten van de katholieke Kerk, zoals het celibaat van priesters, anticonceptie of abortus. 

Hans Küng trok de onfeilbaarheid van de paus in twijfel en kwam daarmee in directe aanvaring met het Vaticaan. Hij moest zijn leerstoel theologie aan de universiteit van Tübingen opgeven. In de plaats richtte hij een instituut voor oecumenisch onderzoek (samenwerking tussen christelijke Kerken, red.) op aan dezelfde universiteit. Hans Küng was erg begaan met de dialoog tussen alle religies, onder meer met zijn stichting Weltethos, of "Wereldethiek". 

Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in de jaren 60, dat de katholieke Kerk moderniseerde, was Hans Küng deskundige. Hij werkte toen een tijd samen met Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Maar hun visie op de Kerk liep daarna sterk uiteen. Hans Küng schreef tientallen boeken, veel daarvan zijn ook in het Nederlands vertaald. 

Lees verder onder de tweets:

"Ik ben niet tevreden, ik ben net erg ontgoocheld," zei Hans Küng in  2005 in een interview met Terzake, als reactie op de verkiezing van Joseph Ratzinger tot paus Benedictus XVI. Hij had toen liever "een paus van het midden" gezien, "die de mensen moed geeft om binnen de Kerk te werken". Hans Küng herhaalde ook zijn kritiek dat vrouwen en leken te weinig mogen betekenen in de Kerk.

Herbekijk het interview hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen