foto via Twitter @Jo__ran

Kunstencentrum Vooruit in Gent verliest nu ook letterlijk zijn naam

In Gent worden de letters van “Vooruit” van het gebouw van het kunstencentrum verwijderd. Er komt een nieuwe naam, omdat de partij SP.A verveld is tot Vooruit. Op 21 april weten we hoe het kunstencentrum voortaan zal heten.

Het woord “Vooruit” wordt deze week van de gevels van het bekende kunstencentrum in Gent gehaald. Dat is een gevolg van de naamsverandering van de socialistische partij, die SP.A heeft ingeruild voor Vooruit. Het gelijknamige kunstencentrum met een lange socialistische voorgeschiedenis moet daarom op zoek naar een nieuwe naam.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 23 november 2020 over de beslissing om een nieuwe naam te zoeken (en lees eronder voort): 

Videospeler inladen...

Het publiek kon suggesties doen en vanaf maandag 12 april stemmen op een shortlist. De nieuwe naam wordt officieel bekendgemaakt op 21 april. Tot dan gaat het kunstencentrum door het leven als Voo?uit

De verwijdering van de letters op het historische gebouw aan de Sint-Pietersnieuwsstraat in Gent lokt negatieve reacties uit op sociale media. "Heiligschennis" valt te lezen, "De Vooruit zal altijd de Vooruit blijven", "Dit mocht nooit gebeuren" of "Bedankt hé, Connor", een vingerwijzing naar de socialistische partijvoorzitter Conner Rousseau. 

Eerder al was de naam Vooruit gedeeltelijk overplakt zodat het woord “Kolruit” werd gevormd, als kritiek op de naamsverandering van de SP.A.

 Lees verder onder de tweets:

Ingemetselde letters

Nog dit: het zijn de losse letters van de Vooruit die zijn weggehaald; het woord is ook ingemetseld in de gevel. Wat zal daarmee gebeuren? Mieke Dumont van Voo?uit: "Die maken deel uit van het historische gebouw van Vooruit, dat als monument is beschermd. Het is het kunstencentrum dat van naam wijzigt, niet het gebouw." Aan de overkant staat trouwens ook nog een historisch gebouw waar blijvend "Vooruit" op staat; dat is het beschermde art-decopand waar vroeger het dagblad Vooruit zat. 

Meest gelezen