“Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar” van Vincent van Gogh (1884)

Man gearresteerd voor "scooterkunstroof" in Nederland; werken Van Gogh en Hals nog niet terecht

Vorig jaar was er in Nederland zowel een inbraak in een museum in Laren als in Leerdam. Buit: twee kostbare schilderijen van Vincent van Gogh en van Frans Hals. In Laren kwam en ging de inbreker op de scooter. Mogelijk is de dief nu in de kraag gevat, maar de werken zelf zijn nog spoorloos.   

In Baarn, in de provincie Utrecht, is nu een man van 58 in zijn woning gearresteerd op verdenking van de diefstallen. De schilderijen zelf zijn nog niet gevonden. De politie noemt de arrestatie "een belangrijke stap", maar zegt dat het onderzoek onverminderd doorgaat.

Een woordvoerster van het Singer Museum reageert: "Het is fantastisch nieuws en fijn dat de politie die man op het spoor is gekomen. Maar het werk is nog niet terecht. Ik hoop dat de aanhouding de politie naar het schilderij kan leiden.” Bij een eerdere kunstdiefstal uit het Van Goghmuseum in Amsterdam in 2002 duurde het maar liefst 14 jaar voor het gestolen goed in Italië werd teruggevonden, lang nadat de dieven waren aangehouden.

Dief met hamer op scooter

Op bewakingsbeelden van Singer Laren was te zien hoe de dief op een scooter kwam aanrijden en met een voorhamer twee glazen deuren stuksloeg, waarna hij vliegensvlug verdween met het werk van Van Gogh, dat het museum in Laren notabene in bruikleen had van het Groninger Museum. In Leerdam werd een achterdeur van het museum geforceerd om het werk van Frans Hals te stelen. 

Derde keer gestolen

Dat schilderij, “Twee lachende jongens”, is blijkbaar wel erg geliefd bij dieven, helers en hun klanten. Het was al de derde diefstal. Eerder werd het ontvreemd in 1988 en in 2011 en telkens weer teruggevonden. 

Twee lachende jongens - Frans Hals (1636-1627)

Van het schilderij van Van Gogh, geschatte waarde 15 miljoen euro, zijn in juni al foto's opgedoken in het misdaadmilieu, met de bedoeling om een koper te vinden. Dat meldde toen kunstdetective Arthur Brand. Het Groninger Museum wil het werk in de aandacht houden met een speciale website

Meest gelezen