Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan en Ursula von der Leyen

Michel en Von der Leyen waarschuwen Erdogan over respect voor fundamentele rechten

De Europese Unie wil haar partnerschap met Turkije versterken, maar dan moet het land wel de principes van de rechtsstaat en de fundamentele rechten respecteren. Dat is de boodschap die Europees president Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben overgemaakt, tijdens hun bezoek aan Ankara. 

"We willen samen op de ingeslagen weg verdergaan, maar dit is nog maar het begin van een proces", zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.  Punten die op de agenda staan zijn de onder meer de economische samenwerking, het managen van de migratiestromen uit het oosten en het faciliteren van de toegang van Turken tot Europa.

Het is de Europese Unie menens om de banden met Turkije opnieuw aan te halen, zeiden Michel en von der Leyen na hun ontmoeting met Erdogan. Er zat de voorbije maanden veel ruis op de lijn tussen Brussel en Ankara. Denk in de eerste plaats aan de gasboringen in de Middellandse Zee, die met name EU-lidstaten Griekenland en Cyprus irriteerden.

Wie is Recep Tayyip Erdogan precies? We vatten het samen in 1 minuut: 

Videospeler inladen...

"Diepe bezorgdheid overgemaakt"

Maar om een nieuwe 'positieve agenda' mogelijk te maken, moet Turkije wel de "rechtsstatelijke principes en de fundamentele rechten" respecteren, maakten de twee Europese leiders Erdogan duidelijk. "Dat zijn kernwaarden voor de Europese Unie.

We hebben onze diepe bezorgdheid overgemaakt, zeker wat betreft de vrijheid van meningsuiting en het viseren van politieke partijen en media", zei Michel, met een vingerwijzing naar de aanpak van pro-Koerdische politici in Turkije.

Bekijk hier de reportage van "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Von der Leyen zei diep verontrust te zijn over de recente terugtrekking van Turkije uit de Conventie van Istanboel. "Daarover hadden we een intense discussie, want het is geen goed signaal. De Conventie is het belangrijkste instrument in de strijd tegen geweld op vrouwen en kinderen." Fijn wees von der Leyen erop dat Turkije zichzelf ertoe geëngageerd heeft de rechtsstaat en de fundamentele rechten na te leven, "als stichtend lid van de Raad van Europa".

We steken onze hand uit en het is aan Turkije om op een duurzame manier deze opportuniteit te grijpen

Europees president Charles Michel

 Het mag duidelijk zijn dat de EU de bal in het kamp van Turkije legt. "We steken onze hand uit en het is aan Turkije om op een duurzame manier deze opportuniteit te grijpen", zei Michel. De EU zal in dat geval haar beloftes nakomen en de verschillende pistes tot verdere samenwerking verder uitwerken. Op de Europese top van juni zullen de staatshoofden en regeringsleiders een stand van zaken opmaken.

Meest gelezen