Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Russische opposant Aleksej Navalny overgeplaatst naar ziekenboeg in strafkamp

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, de bekendste criticus van president Vladimir Poetin, is overgeplaatst naar de medische afdeling van het strafkamp waar hij momenteel opgesloten zit. Navalny vertoonde bij gepland onderzoek symptomen van een luchtwegenaandoening, dat heeft de federale gevangenisdienst aan het Russische nieuwsagentschap Izvestia gemeld. 

Eerder had de Russische dissident Aleksej Navalny geklaagd over zijn gezondheid die erop achteruitging. Hij heeft 38,1 graden koorts en een "ernstige hoest", maar gaat zijn hongerstaking niet beëindigen stond gisteren te lezen op zijn socialemedia-account, via zijn advocaten. Volgens Navalny zijn ook drie van zijn medegevangenen opgenomen in het ziekenhuis met tuberculose.

Maar het nieuwsagentschap Izvestia weerlegt dat er tuberculose heerst in het strafkamp waar Navalny verblijft. De oppositieleider zal volgens het agentschap worden getest op corona. 

In hongerstaking uit protest tegen ontbreken medische behandeling

De bekendste criticus van president Poetin klaagt al langer over pijnen in rug en benen. Maar het strafkamp wil geen arts toelaten voor zijn behandeling, melden zijn advocaten nog. Navalny is vorige week woensdag een hongerstaking gestart, uit protest tegen het ontbreken van medische bijstand.

De advocaten waren niet op de hoogte dat hun cliënt was overgebracht naar de ziekenboeg. Ze eisen bovendien dat Navalny onderzocht wordt door een onafhankelijk arts. Ze maken zich voorts ernstige zorgen om de toestand van Navalny. Voorafgaand aan de hongerstaking viel hij al zo’n 8 kilogram af. Hij zou iedere nacht door de bewakers gewekt worden en  bovendien hangen overal camera’s, klonk het nog. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Arts Navalny opgepakt

De Russische politie heeft ook een aantal aanhangers van Aleksej Navalny opgepakt. Ze waren afgezakt naar het strafkamp om meer informatie omtrent zijn gezondheidstoestand te eisen. Onder de personen die werden gearresteerd, bevond zich onder meer Anastasia Vassilieva, de persoonlijke arts van Navalny. Daarnaast werden ook andere artsen, aanhangers van de Russische opposant en minstens een journalist weggevoerd, aldus een journalist van AFP. Het Kremlin zegt dat Navalny, "indien het echt om een ziekte gaat", "behandeld" zal worden.

Twee jaar en acht maanden uitzitten in het strafkamp

Aleksej  Navalny werd eind februari overgebracht naar strafkamp IK-2, in de buurt van de stad Pokrov. Het bevindt zich op zo’n 100 kilometer ten oosten van Moskou. De oppositieleider werd begin dit jaar gearresteerd bij zijn terugkeer naar Rusland vanuit Berlijn, waar hij herstelde van een vergiftiging die hem bijna fataal was geworden.

Navalny werd veroordeeld omdat hij zich niet had gehouden aan de meldplicht van een voorwaardelijke celstraf die hem in een eerdere strafzaak was opgelegd. Hij kreeg drieënhalf jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan hij nog twee jaar en acht maanden effectief moet uitzitten.

Meest gelezen