Videospeler inladen...

Ophokplicht versoepeld: "De ganzen, eenden en kalkoenen zijn echt in hun nopjes"

De ophokplicht is vanaf vandaag versoepeld: kippen, ganzen en ander pluimvee mogen weer vrij rondlopen. Particulieren hoeven hun dieren niet langer op te hokken. Bij het Kakelend Kippenmuseum in Keiem bij Diksmuide in de Westhoek zijn ze daar heel blij mee. "Het is feest vandaag", klinkt het.

De ophokplicht voor vogels en pluimvee was al van kracht van 15 november. De dieren moesten in hun hok blijven of minstens met netten afgeschermd worden, zodat ze niet in contact zouden komen met wilde vogels. Er waren enkele vogels ontdekt die besmet waren met het vogelgriepvirus H5, een erg besmettelijke en dodelijke ziekte

 
Omdat er in ons land al enkele weken geen nieuwe gevallen van vogelgriep meer ontdekt zijn, is de ophokplicht nu versoepeld. Wie thuis kippen, ganzen of ander pluimvee heeft, mag die weer vrij laten rondlopen. Ook dierenparken en kinderboerderijen mogen hun dieren weer vrijlaten.

Kakelend Kippenmuseum

Bij het Kakelend Kippenmuseum in Keiem, bij Diksmuide, wordt het een mooie dag. De eenden, kalkoenen en parelhoenen mogen weer naar buiten. "Ik ben vanmorgen vrolijk wakker geworden", zegt Hendrik David van het museum aan Radio 2 West-Vlaanderen. "De ganzen, eenden en kalkoenen zijn echt in hun nopjes vandaag."

Nog niet alle dieren mogen buiten. "Omdat we met de kippen kweken, en dat dus een professionele activiteit is, moeten die nog even in hun hok blijven, maar voor de eenden, kalkoenen en parelhoenen is het vandaag een feest. De dieren moeten wel nog binnen gevoederd worden, zodat er geen wilde vogels worden aangetrokken door het voer."

De ganzen, eenden en kalkoenen zijn echt in hun nopjes vandaag 

Hendrik David, Kakelend Kippenmuseum Diksmuide

De dieren moesten ongeveer een half jaar in hun hok blijven. Bij de ganzen zaten alle soorten samen, zo'n 8 soorten in totaal. "De mannetjes waren niet altijd even trouw aan hun partner, dus ik verwacht wel wat bastaardganzen in de lente. Dat is jammer voor de fokkerij, maar het is moeilijk te voorkomen. We zullen ons er toch beter moeten op organiseren, want het probleem komt telkens weer terug."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen