Op kinderboerderij Mikerf in Brasschaat lopen de kippen weer vrolijk rond in open lucht

Wie kippen, eenden of ander pluimvee houdt, mag de vogels vanaf vandaag weer buiten laten rondlopen. Particulieren maar ook kinderboederijen hoeven de dieren niet langer op te hokken. Ook bij Mikerf in Brasschaat lopen onder meer de kippen weer vrolijk rond. "Ze hebben hun vrijheid terug", lacht Evelien Van Boven van de kinderboerderij.

In november voerde de overheid  de ophokplicht in omwille van het vogelgriepvirus. Kippen en ander pluimvee moesten binnenblijven ofwel werden ze in een buitenhok met afdak gezet, waar geen vreemde vogels kunnen binnenvliegen. Zeker tijdens de wintertrek, worden er veel virussen meegenomen vanuit verdere landen door de vogels die trekken. 

Bij kinderboerderij mikerf in Brasschaat waren ze er op voorzien. "Er is al verschillende jaren op rij een ophokplicht. We hebben daarom geïnvesteerd in een afgesloten buitenhok zodat de dieren ook naar buiten kunnen. Daar is iets meer ruimte", vertelt Evelien Van Boven van de kinderboerderij.

Maar nu lijkt de situatie onder controle, en zijn er versoepelingen. Nog niet voor professionele kwekers, maar wel voor particulieren én ook voor kinderboerderijen.  Op kinderboerderij Mikerf lopen onder meer de kippen sinds vanmorgen weer vrolijk rond in de open lucht. "Al kwamen ze door het slechte weer maar traag op gang", lacht Evelien. "We hebben de poort opengezet, maar de  kippen waren niet zo blij met de sneeuw. Maar ze hebben wel hun vrijheid terug."

Kinderboerderijen ook open

Voor wie het nog niet wist: net zoals de dierenparken zijn de kinderboerderijen ook open. Bezoekers kunnen vanaf nu ook terug in de wei bij de kippen, kalkoenen en de pauw. Je kan wel niet binnen in de stallen.

"Het Journaal" trok naar Kinderboerderij 't Kakelend Kippenmuseum in Diksmuide, bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen