Rob Engelaar

Na advocatuur, parket en politie nu ook arrestaties bij fiscus en stad Antwerpen na "operatie Sky": wat weten we nu al? 

Opnieuw zijn er in de nasleep van "operatie Sky" enkele mensen opgepakt. Het gaat over vier verdachten, onder wie enkele jonge vrouwen. Ze werken bij de stad Antwerpen, de fiscus en bij een havenbedrijf. Ze worden ervan verdacht informatie te hebben doorgespeeld uit gevoelige databanken. Na arrestaties binnen gerecht en politie breidt de actie zich dus uit naar andere sectoren. Wat weten we tot nu toe al? We proberen wat cijfers op te lijsten.

Er zijn opnieuw nieuwe namen opgedoken in "operatie Sky". Bij die actie - de grootste politieactie ooit naar georganiseerde misdaad en drugshandel - werden begin vorige maand 48 mensen opgepakt tijdens 200 huiszoekingen. De speurders kwamen de vermoedelijke criminelen op het spoor nadat ze waren ingebroken in de versleutelde telefoons van Sky ECC waarmee het criminele milieu met elkaar communiceert. 

Verschillende sectoren

Na de operatie startten de verschillende parketten in ons land eigen onderzoeken op, op basis van wat in die berichten precies te lezen viel. In zulke onderzoeken zijn vorige week vier nieuwe mensen opgepakt, actief in verschillende sectoren. Het gaat om een 26-jarige vrouw uit Antwerpen die bij een havenbedrijf werkt, een 41-jarige vrouw die werkt als ambtenaar bij de overheidsdienst financiën, en om een 26-jarige medewerkster van de stad Antwerpen. 

Ook een 34-jarige Brusselaar werd opgepakt. Hij zou een tussenpersoon geweest zijn tussen (een van) de vrouwen en het criminele milieu. De drie vrouwen zouden - mogelijk tegen betaling - informatie hebben opgezocht uit gevoelige databanken zoals het rijksregister.

Bekijk hier meer uitleg van onze justitiereporter Fatma Taspinar in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wat is de stand van zaken over "operatie Sky"?

Bij de actie werden op dinsdagochtend 9 maart 48 mensen opgepakt. Het federale dossier rond "operatie Sky" gaat over de verkoop en het gebruik van de telefoons van Sky ECC. 28 van de 48 verdachten werden meegenomen in kader van dat federale dossier. 11 van die 28 werden door de raadkamer op 12 maart verder aangehouden. Een week later werden nog eens 6 opgepakte mensen aangehouden, van wie twee naar huis mochten met een enkelband. In de federale dossiers werden ondertussen dus 17 mensen aangehouden.

20 van de 48 opgepakte verdachten werden doorgestuurd naar de lokale parketten van Antwerpen, Limburg, Charleroi, Luik en Oost-Vlaanderen. Die startten onderzoeken op basis van wat er precies in de gehackte berichten te lezen viel. Het zwaartepunt lijkt bij het parket in Antwerpen te liggen. De raadkamer daar bevestigde enkele weken geleden al de aanhouding van twee advocaten die werden opgepakt bij de actie op 9 maart. Maar er werden in Antwerpen ook nieuwe verdachten opgepakt en aangehouden, zoals een drugsagent, een parketmedewerkster en ook een onthaalmedewerkster van een ziekenhuis. Het parket van Antwerpen laat weten in totaal 14 nieuwe dossiers in de nasleep van "operatie Sky" te hebben opgestart, waarin tot op vandaag 15 verdachten zijn aangehouden. 

In totaal zijn er dus in de federale en Antwerpse dossiers samen 32 mensen aangehouden. De meesten zitten in de cel, enkele van hen zitten hun aanhouding thuis uit met een elektronische enkelband.

Drie aangehouden

De havenmedewerkster en de medewerkster van de stad Antwerpen zijn ondertussen ook door de raadkamer in Antwerpen aangehouden. De stadsmedewerkster mag haar aanhouding thuis uitzitten, met een enkelband. Het parket is daar tegen in beroep gegaan. Ook de aanhouding van de man werd vorige week al verlengd. 

Die drie aanhoudingen zijn al opgenomen in het totaal van 15 aanhoudingen dat het parket van Antwerpen vandaag communiceerde. De medewerkster van de overheidsdienst financiën verschijnt morgen voor de raadkamer. 

De feiten waar de vier van verdacht worden zijn op dit moment gekwalificeerd als lidmaatschap aan een criminele organisatie, omkoping, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen. 

Meest gelezen