Medaria Arradondo, politiechef van Minneapolis.
AFP or licensors

Politiechef getuigt tegen agent die knie op nek van George Floyd drukte: "Buitensporig geweld en tegen onze regels"

De Amerikaanse agent Derek Chauvin heeft de regels van het politiekorps overtreden en buitensporig geweld gebruikt toen hij met zijn knie minutenlang op de nek van de zwarte man George Floyd zat. Dat heeft de politiechef van Minneapolis gezegd tijdens het proces tegen Chauvin. "Het is zeer zeldzaam dat politiemensen tegen hun eigen personeelsleden getuigen."

Op de zesde dag van het proces tegen agent Derek Chauvin (44) kwam onder anderen zijn voormalige politiechef Medaria Arradondo getuigen. Voormalige chef, want Arradondo ontsloeg Chauvin en enkele collega's na de dramatische gebeurtenis in mei vorig jaar.

De 46-jarige George Floyd stierf op 25 mei 2020 tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. De zwarte man werd in de boeien geslagen en door drie agenten tegen de grond gehouden. Floyd werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt.

Chauvin drukte daarbij zo'n 9 minuten lang zijn knie op de nek van Floyd. Daardoor kon Floyd niet meer ademen, wat hij ook verschillende keren kenbaar maakte. Uiteindelijk stikte en stierf Floyd.

Tijdens zijn getuigenis was politiechef Arradondo duidelijk: Chauvin overtrad de regels van het politiekorps als het over het gebruik van geweld gaat om een situatie te ontmijnen. Floyd had niet in bedwang gehouden moeten worden op de manier waarop Chauvin en zijn collega's dat deden, nadat hij al gestopt was met zich te verzetten en zeker niet toen hij in nood was, aldus Arradondo.

Volgens Arradondo was de manier waarop Chauvin handelde, door zijn knie op de nek van Floyd te drukken, "niet in lijn met onze opleiding". "En het maakte zeker geen deel uit van onze normen en waarden."

Bekijk hier de journaalreportage over het proces tegen Derek Chauvin: (en lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Dit is een verwoestend getuigenis. Het neemt de verdediging van Chauvin het belangrijkste argument uit handen

Amerikacorrespondent Björn Soenens

Arradondo voegde er bovendien aan toe dat het zelden voorkomt dat agenten een verdachte in hechtenis nemen als die wordt beschuldigd van het gebruik van valse bankbiljetten. "Jezelf uit de situatie praten, is altijd beter dan geweld gebruiken."

"Dit is een verwoestend getuigenis voor Chauvin", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Het is ook opmerkelijk en uitermate zeldzaam voor politiemensen om tegen hun eigen personeelsleden te getuigen." 

De getuigenis van Arradondo "neemt de verdediging van Chauvin het belangrijkste argument uit handen", zegt Soenens, namelijk dat hij de regels volgde die hem op de politieschool waren aangeleerd. Arradondo weerlegt dat dus.

Het proces tegen Chauvin is al een week aan de gang en zal wellicht nog een drietal weken duren. Vorige week kwamen onder anderen verschillende ooggetuigen aan bod. Mensen die op straat passeerden, vertelden hoe ze de agenten op andere gedachten probeerden te brengen, maar uiteindelijk niets konden of mochten doen. Verschillende getuigen konden hun tranen niet bedwingen.

Chauvin staat terecht voor moord en doodslag. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal 40 jaar. Chauvin ontkent alle beschuldigingen tegen hem. De andere agenten die bij de arrestatie van Floyd betrokken waren, staan niet tijdens dit maar tijdens een later proces terecht.

Meest gelezen