Sneltestbus

Apotheker uit Bree over zelftesten: "Goede zaak dat ze enkel via apothekers verkocht worden"

Vanaf vandaag kan je in de apotheek terecht voor zelftesten, die op enkele minuten tijd kunnen aangeven of je op dat moment al dan niet besmet bent met het coronavirus. Apotheker Joeri Vandyck uit Bree vindt het een goede zaak want op die manier kunnen de apothekers de klanten bijstaan met een woordje uitleg dat bij de zelftest zeker nodig is.

Het was voor sommige Limburgse apothekers niet zo makkelijk om goedgekeurde testen te pakken te krijgen. Dus het zou kunnen dat niet elke apotheek er vandaag al heeft. Maar het is volgens hen wel een goede zaak dat dit soort testen enkel via de apotheek verkocht worden: "Ik denk zeker dat het in de beginfase een meerwaarde heeft dat de zelftesten via apothekers verkocht worden", zegt Joeri Vandijck, apotheker en voorzitter van het Limburgse apothekersverbond.

"We moeten de klanten toch goed kunnen uitleggen hoe zo'n test werkt, hoe ze die moeten interpreteren, en wat ze moeten doen als die test toch positief is. Dus ik denk dat er toch heel wat tekst en uitleg nodig is die je niet krijgt wanneer je die test online zou kunnen bestellen, en dan de klant maar wat laat aanmodderen."

De sneltest kan op enkele minuten aangeven of je op dat moment al dan niet besmet bent met het cororonavirus, maar 100 procent betrouwbaar is de test niet. Of er vanaf vandaag al voldoende zelftesten bij de apothekers beschikbaar zullen zijn, is nog niet zeker.

Herbekijk ook de journaalreportage over de zelftest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen