Vaccinatiecentrum Deinze start vandaag met "snelboeklijst": “Hebben het systeem dit weekend uitgetest”

Vandaag start het experiment met de “snelboeklijst” voor coronavaccins in het vaccinatiecentrum van Deinze. Mensen kunnen zich vanaf vandaag registreren op zo’n reservelijst. “Morgen kunnen dan de eerste mensen van die lijst opgeroepen worden”, zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vanaf vandaag kunnen inwoners van Deinze en Zulte, die hun spuitje krijgen in het vaccinatiecentrum van Deinze, zich op een “snelboeklijst” laten zetten. Als mensen zich registreren voor hun vaccinatie, kunnen ze aangeven of het vaccinatiecentrum hen snel kan oproepen. Wanneer er dan onverwachts vaccins op overschot zijn, kunnen die mensen snel opgeroepen worden. Zo gaan de vaccins niet verloren.

Er was een computersysteem nodig om het experiment met de reservelijsten voor te bereiden. Dat systeem is nu opgestart, zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “We hebben het hele weekend testen gedaan met het systeem. Het zal in het begin nog wel wat kinderziektes hebben.”

Overschotten van vaccins

De snelboeklijsten werken per leeftijdsgroep. Iemand van 25 kan dus niet eerder een vaccin krijgen dan een 80-plusser. “Het aantal mensen dat per dag zal worden opgeroepen is niet zo groot, omdat het echt gaat over de overschotten van vaccins die gaan gebruikt worden daarvoor”, zegt Vandenreyt.

Vandaag kunnen mensen zich alvast registeren voor zo’n lijst via een website van de Vlaamse overheid: QVax.be. Dat zal ook kunnen voor het vaccinatiecentrum in Roeselare. Morgen worden via die lijst de eerste mensen dan effectief opgeroepen, als er vaccins over zouden zijn. Het systeem komt er binnenkort ook bij de andere vaccinatiecentra in Vlaanderen.

kasto80

Meest gelezen