Handige computerharry’s kunnen in een paar muisklikken voorsteken in de wachtrij op Qvax.be (maar het loont niet)

Wie een beetje handig is met computers kan in een paar muisklikken voorsteken in de lange wachtrij op Qvax.be. Dat is de online reservelijst om een coronavaccin te krijgen als er overschotten zijn in vaccinatiecentra. Voorkruipen heeft echter weinig zin: je zal pas aan de beurt komen als je leeftijdscategorie aan de beurt is. Bovendien zullen voorlopig alleen de vaccinatiecentra van Roeselare en Deinze met de Qvax-reservelijsten werken. De andere centra werken nog met hun eigen systeempjes.

“Uw wachtrij nummer is: 485013. Aantal wachtenden voor u: 311112. Verwachte tijd: meer dan een uur.” Zo’n weinig bemoedigende boodschap kreeg je als je vanmiddag naar de website Qvax.be surfte om je te laten inschrijven op de reservelijst om gevaccineerd te worden als andere mensen uit jouw leeftijdscategorie niet komen opdagen voor hun afspraak in een vaccinatiecentrum. 

Nu blijkt het vrij eenvoudig te zijn om die ellenlange wachtrij te omzeilen. Je moet wel een beetje handig zijn met computers, maar rocket science is het zeker niet.

Tegen overbelasting

De achilleshiel van de wachtrij is de eenvoudige technologie die gebruikt is om surfers in de wachtrij te zetten. “Ze hebben gewoon een klein tooltje geïnstalleerd, dat werkt via je browser”, legt technologieblogger Herman Maes uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. 

Dat tooltje werd geïnstalleerd om te vermijden dat de website overbelast zou worden door honderdduizenden bezoekers die zich vandaag tegelijkertijd willen inschrijven.  

Beluister hier de uitleg van technologieblogger Herman Maes op Radio 1 en lees eronder verder:

Hoe gaat dat omzeilen nu in zijn werk? Als je de website bezoekt, moet je je eerst registreren. Maar op het moment dat je naar het registratieformulier doorklikt, wordt je webbrowser automatisch doorgestuurd naar een wachtrij, legt Herman Maes uit. En wanneer het uiteindelijk jouw beurt is, word je pas doorgestuurd naar het registratieformulier. 

Je moet zelfs niets van programmeren kennen
Technologieblogger Herman Maes

“Wie dat omleidingslusje kan omzeilen, kan zich direct registreren.” En technisch gezien is dat eigenlijk heel eenvoudig, zegt Maes. “Als je het een beetje weet, ben je er op een half minuutje door. Je moet zelfs niets van programmeren kennen.” 

Wat doen die handige harry’s nu precies? Ze loeren onder de motorkap van de website, in hun webbrowser. Daar zoeken ze het juiste stukje Javascript - de programmeertaal die vele websites interactief maakt - en schakelen dat even uit. Op die manier word je niet afgeleid naar de wachtrij, maar kom je rechtstreeks bij het registratieformulier uit.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nutteloos

Door vandaag voor te steken, kan je jezelf wel even het heertje voelen, maar eigenlijk is het vrij nutteloos, om twee redenen. Ten eerste: als je al opgeroepen zal worden, zal dat pas gebeuren op het moment waarop je leeftijdscategorie aan de beurt is en er toevallig een dosis op overschot is in het vaccinatiecentrum in je buurt. 

Ten tweede: voorlopig gaan alleen de vaccinatiecentra van Roeselare en Deinze de Qvax-reservelijsten testen. De andere vaccinatiecentra werken nog met hun eigen reservelijsten die ze de afgelopen tijd hebben aangelegd. Het is wel de bedoeling dat zij op termijn met het systeem zullen gaan werken.

Meest gelezen