usage worldwide

Elke volwassen Amerikaan kan zich vanaf 19 april tegen het coronavirus laten vaccineren

Vanaf 19 april komt elke Amerikaan ouder dan 18 in aanmerking voor een covidvaccin. Dat heeft president Joe Biden aangekondigd. Normaal zou dat pas op 1 mei gebeuren, maar door het succes van de vaccinatiecampagne in de VS kan het al eerder. 

Elke volwassene in de VS zal vanaf 19 april in aanmerking komen om een covidvaccinatie te krijgen. Dat heeft president Joe Biden vanavond gezegd. Oorspronkelijk stond die datum op 1 mei, maar door het succes van de vaccinatiecampagne in de VS kan het al enkele weken vroeger.

"Op 11 maart heb ik gezegd dat ik alle vaccinatiecentra voor alle volwassen Amerikanen zou openstellen vanaf 1 mei", zei Biden. "Veel gouverneurs, Democraten en Republikeinen, hebben hierop besloten dit al voor die datum te doen. Dat is goed."

Bekijk hier een bijhorend fragment uit de toespraak van Joe Biden:

Videospeler inladen...

"Dankzij hun harde werk, het harde werk van het Amerikaanse volk en dat van mijn team kondig ik vandaag aan dat we die datum vervroegen naar 19 april. Dat betekent dat niet later dan 19 april, in elk deel van dit land elke volwassene in aanmerking komt om een vaccin te krijgen."

"Geen verwarrende regels meer, geen verwarrende beperkingen meer. Mijn boodschap vandaag is simpel: veel staten hebben hun vaccinatiecentra al voor álle volwassenen opengesteld. Vanaf 19 april zal elke volwassene in elke staat in dit land in aanmerking komen om in de rij te gaan staan voor een covidvaccinatie."

Competitie

De nieuwe datum betekent niet dat elke volwassen Amerikaan op 19 april effectief al een (eerste) coronaprik zal hebben gekregen, zegt onze correspondent in New York Björn Soenens in "Het Journaal Laat". "Het wil zeggen dat iedereen vanaf die datum de mogelijkheid krijgt om zich te vaccineren." 

"Ik sta voor een vaccinatiecentrum in Brooklyn (een stadsdeel van New York, red.). Hier krijgen de mensen geen uitnodiging om zich te laten vaccineren, ze krijgen gewoon te horen wanneer ze in een categorie zitten die aan de beurt is. Als vijftigplusser kwam ik bijvoorbeeld twee weken geleden aan de beurt. Dan is het zaak zo snel mogelijk een afspraak te maken."

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal Laat" (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

"Er is een soort competitie om dan om ter eerst een vaccinatiecentrum te vinden dat nog een plekje open heeft. In mijn geval kon ik mij om 5 uur in de ochtend laten vaccineren, veel vaccinatiecentra doen hier dag en nacht door. Vandaar dat je dan miljoenencijfers krijgt. Eergisteren is een nieuw dagrecord gebroken van 4 miljoen vaccinaties op 1 dag in heel de VS." 

"Als je dat zou vergelijken met België: ons land heeft 30 keer minder inwoners. Dat zou betekenen dat er in België elke dag 130.000 prikken worden gezet. Hier in New York is al meer dan 20 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd en meer dan 40 procent heeft al een eerste prik gekregen. Biden zegt nu sneller te gaan want het aantal besmettingen gaat weer omhoog en we hebben de vaccins in voorraad, dus vaccineren maar."

Hoe verloopt de vaccinatie in de Verenigde Staten? Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Arme landen

De Amerikaanse regering verwacht nog altijd eind mei voldoende vaccins te zullen hebben voor alle volwassenen.

Biden zei ook nog dat andere landen over enkele maanden zouden moeten kunnen profiteren van het vaccinatiesucces van de Amerikanen. Hij hoopt dat de Verenigde Staten tegen het einde van de zomer over meer vaccins zullen beschikken dan nodig en dat het land dan arme landen zal kunnen helpen. Zolang het vaccin niet overal ter wereld beschikbaar is en het virus nog niet in alle landen verslagen is, "zullen we niet helemaal veilig zijn", klonk het.

Sinds Biden op 20 januari aantrad, zijn volgens het Witte Huis in de VS al ruim 150 miljoen vaccins toegediend. Meer dan 75 procent van de 65-plussers zou al zeker één prik hebben gekregen.

Meest gelezen