Werfzeil aan gevel Antwerps stadhuis krijgt tweede leven: "Iedereen krijgt een stukje stadhuis mee naar huis"

Het werfzeil dat jarenlang aan de gevel van het stadhuis in Antwerpen hing voor renovatiewerken, krijgt een tweede leven. Het gaat om meer dan 1.500 vierkante meter stof met de afbeelding van het stadhuis op. De stad wil het zeil niet verloren laten gaan en zal er gadgets van maken. Creatief textielcollectief 'Cut It' ontwierp de gadgets. "Iedereen krijgt een stukje stadhuis mee naar huis. We ontwierpen een klein opbergtasje dat je zowel binnen als buiten kan gebruiken", legt Tine Mallentjer uit op Radio 2 Antwerpen. 

Het zeil dat jarenlang de gevel van het stadhuis bedekte, is onlangs weggehaald door de stad Antwerpen. Het zeil wordt momenteel gereinigd en zal dan versneden worden in stukken van 5 op 5 meter. "En de stad heeft aan ons gevraagd om er gadgets mee te ontwerpen. Daar zijn wij natuurlijk enthousiast aan begonnen", legt Tinne Mallentjer van 'Cut It' uit aan Radio 2 Antwerpen. 

De stad vroeg aan ons om van het werfzeil gadgets te maken, en daar zijn wij enthousiast aan begonnen

Tinne Mallentjer, creatief textielcollectief 'Cut It'

Beluister hier het gesprek in "Start Je Dag" en lees onder het fragment verder :

Van het dekzeil zullen onder meer 10.000 'hanging bags' of een kleine opbergtasjes gemaakt worden. "Het opbergtasje zal je zowel binnen als buiten kunnen gebruiken. Het heeft de vorm van een grote enveloppe met een ring erdoor, die je kan ophangen om bijvoorbeeld je sleutels of telefoon in op te bergen, of zelfs om de vogels in je tuin te voederen", zegt Mallentjer.

Als je zo'n gadget wil bemachtigen, dan moet je volgend jaar in februari bij de officiële opening van het vernieuwde stadhuis zijn. Want dan worden ze uitgedeeld aan de bezoekers. Uit het werfzeil worden verder ook boodschappenmanden gemaakt met artisanale Antwerpse producten. Die kan de stad weggeven als relatiegeschenk aan mensen die officieel worden uitgenodigd op het stadhuis.

Meest gelezen