Belga

Voorzitter Antwerpse apothekersvereniging waarschuwt: "Vandaag nog geen zelftesten beschikbaar, eerst meer onderzoek over betrouwbaarheid"

Vandaag kan je nog geen zelftesten kopen bij de apotheker. Eerder was er gezegd dat die testen vanaf vandaag bij de apotheker zouden liggen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Er moet eerst nog onderzocht worden welke testen het meest betrouwbaar zijn, zegt apotheker Geert Van de Voorde, voorzitter van de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen. 

De zelftesten zullen waarschijnlijk in de loop van de week in je apotheek beschikbaar zijn. "Er moet eerst nog onderzocht worden welke testen het meest betrouwbaar zijn. Er zijn ontzettend veel testen ontwikkeld, maar die zijn niet allemaal even gevoelig. Zo zou het kunnen dat mensen met minder virusdeeltjes vals negatief testen", zegt Van de Voorde.

De vertraging wordt ook deels veroorzaakt door discussies over een aantal praktische aspecten. "Wie gaat die testen gebruiken? En wat met terugbetaling bijvoorbeeld?", vraagt Van de Voorde zich af. "We zouden niet willen dat mensen zich geen zelftesten kunnen veroorloven om financiële redenen. En we willen ook niet dat mensen de test gebruiken om dan te doen wat ze willen."

Geen stormloop

Van de Voorde heeft zelf een apotheek in Berchem, maar verwacht geen stormloop. "Er zijn al veel mensen getest in testcentra, maar er zijn een aantal mensen die daar nog niet zijn geraakt. Die zitten natuurlijk wel te wachten op de zelftesten." 

Mantelzorgers komen in contact met fragiele mensen. Zij zouden graag weten of ze al dan niet corona hebben

Geert Van de Voorde, voorzitter Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen

De zelftesten zijn dus heel welkom voor een aantal groepen. "De mantelzorgers worden bijvoorbeeld nog niet gevaccineerd, maar ze komen wel in contact met fragiele mensen", klinkt het. "Zij zouden dus graag weten of ze al dan niet positief zijn. Ook in bedrijven zouden de zelftesten ingezet kunnen worden voor de mensen die niet van thuis uit kunnen werken. Bijvoorbeeld bij essentiële beroepen."

Een sneltest zal rond de 8 euro kosten. Er zal een terugbetaling beschikbaar zijn voor bepaalde mensen. Die zou de prijs terugbrengen tot 1 euro. Er zijn al sneltesten te krijgen online maar die zijn niet altijd heel betrouwbaar. Sommige apothekers leggen ook een lijst aan voor mensen die vandaag toch al een zelftest komen bestellen. 

Meest gelezen