Gert Janssens

16e eeuwse kapel op Heinkensberg in Wever erkend als waardevol erfgoed

In Wever, Glabbeek, is de kapel van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten,  op de Heinkensberg, erkend als waardevol erfgoed. De kapel werd gebouwd in 1573 en wordt nog altijd bezocht om moeder Maria te eren.  

De Onze-Lieve-Vrouw kapel in Wever werd gebouwd in 1573 en dat volgens de legende door de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca. Als legeraanvoerder zou die een overwinning behaald hebben op één van de legers van Willem van Oranje. Als dankbetuiging zou hij de kleine kapel hebben laten bouwen. Intussen werd de kapel al meermaals vergroot en gerenoveerd. In 2015 werd het dak nog volledig vernieuwd en geïsoleerd, een renovatie die gebeurde op kosten van de gemeente en de kerkfabriek. Door de erkenning als waardevol erfgoed door de deputatie van Vlaams-Brabant kunnen er in de toekomst subsidies aangevraagd worden, wat een opsteker is voor de kerkfabriek. 

(Lees verder onder foto)

Pastorale Glabbeek

De kapel op de Heinkensberg is al eeuwenlang voor vele inwoners van Glabbeek en streekgenoten een bedevaartsoord. "De kapel ligt heel mooi  bovenop de berg, met een prachtig uitzicht. En mensen hebben nog altijd nood aan een rustplaats. Ze komen hier Maria eren, maar vragen haar ook van alles. Zeker bij examens zie je dat er heel wat kaarsjes branden in de kapel. Ouders, grootouders, maar ook studenten zelf, vragen er moeder Maria om goede examenresultaten", zegt Gert Janssens van de pastorale Zone Sint-Franciscus Glabbeek. 

Meest gelezen