Cozo, Helena of mijngezondheid, overal kan je je medische gegevens inkijken: zijn er te veel online medische platformen?

De tijd dat medische gegevens enkel terug te vinden waren in dossiers van huisartsen en ziekenhuizen ligt achter ons. Tegenwoordig kan je die gegevens ook zelf inkijken via verschillende online platformen. Maar welke platformen bestaan er en wat is het verschil? De Inspecteur van Radio 2 zet ze op een rij.

Mijngezondheid is het overkoepelende portaal

Er is één overkoepelend portaal: mijngezondheid.belgie.be van de federale overheid. 

Volgens Ilse Weeghmans is dat het vertrekpunt als je online je medische gegevens wil raadplegen. "Op dat platform vind je een duidelijk overzicht. Zie het als een soort toegangspoort waarlangs je informatie over je gezondheid kunt raadplegen." 

De informatie zelf wordt aangeleverd door andere platformen. "Informatie van de eerstelijnszorg zoals huisartsen en apothekers wordt aangeleverd via Vitalink. Informatie van ziekenhuizen komt dan weer van netwerken zoals Cozo en MyNexuzhealth"; zo verduidelijkt Weeghmans. 

Informatie van de eerstelijnszorg zoals huisartsen en apothekers wordt aangeleverd via Vitalink

Ilse Weeghmans

Mijngezondheid.belgie.be is een beveiligd platform. Je moet eerst een account aanmaken en inloggen. "Als je ingelogd bent, zie je verschillende tegels waar je kan op klikken. Dat kan bijvoorbeeld informatie zijn van je huisarts, van het ziekenhuis of laboresultaten. Je kunt er bijvoorbeeld ook de resultaten van je covidtest zien en je vindt er  algemene informatie over de vaccinatiestrategie en het coronavirus in het algemeen", zo vertelt Weeghmans. Je kan ook zelf gegevens invullen op het platform. "Dat gaat dan over orgaandonatie en wilsverklaringen."  

Het Vlaams Patiëntenplatform is positief over mijngezondheid.belgie.be. "We vinden het belangrijk dat patiënten hun gezondheidsgegevens zelf kunnen opvolgen en ingeven", vertelt Weeghmans. Maar dat neemt niet weg dat er nog veel verbeteringen mogelijk zijn. "Het is het meest complete portaal, maar de gegevens zijn niet altijd volledig. Dat hangt ervan af of artsen en ziekenhuizen de gegevens up to date houden", aldus Weeghmans.  

Het is het meest complete portaal, maar de gegevens zijn niet altijd volledig

Ilse Weeghmans

Ziekenhuizen hebben eigen platformen zoals "cozo" en "mynexuzhealth"

De Vlaamse ziekenhuizen gebruiken inmiddels eigen portalen om gegevens met patiënten te delen. Weeghmans weet dat er twee grote netwerken zijn die gebruikt worden. "In het Gentse en ruime omgeving is dat CoZo (Het Collaboratief Zorgplatform). Het is een initiatief van het UZ Gent. Mynexuzhealth is een initiatief van het UZ Leuven en ruime omgeving. Brusselse ziekenhuizen zijn aangesloten bij Abrumet met Het Brussels Gezondheidsnetwerk." 

Eén overzichtswebsite voor alle ziekenhuizen is er niet. "Je moet per ziekenhuis bekijken of het is aangesloten bij een online platform en welk dat dan is", aldus Weeghmans.  

Je moet per ziekenhuis bekijken of het is aangesloten bij een online platform en welk dat dan is

Ilse Weeghmans

Als je online informatie van een ziekenhuis wil ontvangen, kan je die raadplegen via het ziekenhuisnetwerk of via mijngezondheid.belgie.be.  Heel belangrijk is dat je zelf je toestemming moet geven om je informatie te delen. Ze delen dan bijvoorbeeld laboresutaten,  beeldmateriaal van je gebroken elleboog, beelden van je CT- of MRI-scan of ontslagbrieven. Als je merkt dat er gegevens ontbreken, kan je vragen om die aan te vullen. 

Vitalink: een initiatief van de Vlaamse overheid

Naast de overkoepelende website mijngezondheid.belgie.be en de platformen van de ziekenhuizen is er ook nog Vitalink. Dat is een initiatief van de Vlaamse overheid. Weeghmans vertelt wat het precies inhoudt. "Vitalink is een systeem waarmee zorgverleners digitale gegevens over hun patiënten eenvoudig en veilig met elkaar kunnen delen. Zo kunnen zorgverleners beter samenwerken en hun patiënten de best mogelijke zorg en begeleiding geven."

Vitalink werkt met strenge veiligheids- en privacygaranties. Ook hier moet je als patiënt toestemming geven vooraleer je gegevens gebruikt mogen worden. 

My Health Viewer: een initiatief van de ziekenfondsen

My HealthViewer is dan weer de toepassing die de mutualiteiten ontwikkeld hebben.

Als je een profiel aanmaakt en je inlogt, heb je toegang tot een soort van medische inhoudstafel. Het gaat dan over jouw overzicht met afspraken voor dokters maar ook je medicatieschema en je vaccinatiegegevens. Je vindt er ook algemene informatie over bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker of borstkanker.

Op My Health Viewer kan je vanaf 8 april ook zien of je bent toegevoegd op de covid vaccinatielijst van patiënten met een onderliggende aandoening die na de 65-plussers prioritair gevaccineerd zullen worden. 

Wat kan je doen als je denkt dat je een risicopatiënt bent maar je staat niet op de lijst? Ilse Weegmans: "Dan kan je op de website van de mutualiteiten nagaan of jouw ziekte prioritair een gevaar betekent voor covid. Ook apothekers kunnen je informeren. Als je een zeldzame ziekte hebt, zou het kunnen dat je eerst nog naar je huisarts moet. Die kan je dan aan de lijst toevoegen. Per ziekenhuis zijn er ook twee artsen aangesteld die je ook op de lijst kunnen zetten."  

Alle algemene info over de covid-vaccinatie vind je op laatjevaccineren.be.

Helena, een privé-initiatief voor huisartsen

Helena is een platform dat focust op de rechtstreekse communicatie van de patiënt met de zorgverleners uit de eerste lijn zoals huisartsen en apothekers. Het Vlaams Patiëntenplatform is overwegend positief. "Helena is goed voor de uitwisseling tussen de zorg en de patiënt. Het is een privé- initiatief en we hopen dat het in de toekomst ook gratis blijft." 

Meest gelezen