Zinksmelter Nyrstar bouwt nieuwe gietlijn in Balen: "Enorm trots dat we dit product in België mogen maken"

In de fabriek Nyrstar in Balen komt er een nieuwe gietlijn om zink te smelten. Deze maand gaan de werken voor die lijn van start en de bouw zou nog dit jaar klaar moeten zijn. De gietlijn zal gebruikt worden voor galvaniseerzink, want daar blijkt veel vraag naar te zijn. "We zijn enorm trots dat we dit nieuwe product in België mogen maken", zegt woordvoerder Fabienne Buvens. 

Er komt een nieuwe gietlijn om zink te smelten in de fabriek Nyrstar in Balen. De nieuwe gietlijn zal een bepaald soort zink maken dat gebruikt wordt om producten te galvaniseren. "Dat zink wordt gebruikt door onder meer de auto-industrie", legt Buvens uit. "Ze leggen dan een laagje galvaniseerzink op het staal. Daardoor gaat hun product tot wel 12 jaar langer mee. Het verklaart ook waarom auto's bijvoorbeeld niet meer roesten."

Het is een heel duurzaam product en dat hebben veel industrieën opgemerkt

Fabienne Buvens, woordvoerder Nyrstar

De gietlijn komt er door de stijgende vraag naar zink. "Het is een heel duurzaam product en dat hebben bepaalde industrieën opgemerkt. Er is een stijgende vraag op de markt en daar spelen we op in. Door onze gietlijn bereiden we de smeltcapaciteit in Europa uit en we zijn daar heel trots op", vertelt Buvens.

2000 vrachtwagens minder

Op dit moment smelt het bedrijf het zink in de zinksmeltafdeling in Pelt. "Aan die afdeling gaat voor alle duidelijkheid niets veranderen. De nieuwe gietlijn in Balen vormt een verlengde van de afdeling in Pelt", klinkt het. "Maar we gaan het zink dat in Balen geproduceerd wordt nu wel in Balen zelf smelten. Daardoor worden er 2000 vrachtwagens van de baan gehaald."

Een investering van 2 miljoen euro die voor nieuwe arbeidsplaatsen moeten zorgen, maar een echt getal wil het bedrijf daar niet op plakken. "We gaan een nieuwe afdeling starten en dat is enkel positief nieuws voor de werkgelegenheid." 

Meest gelezen