Alabama State House in Montgomery
2021 Getty Images

Amerikaanse staat Arkansas verbiedt als eerste behandeling minderjarige transgender personen

Arkansas verbiedt als eerste Amerikaanse staat hormoonbehandelingen of operaties voor minderjarige transgender personen. Critici spreken over het jongste voorbeeld van het conservatieve offensief in de Verenigde Staten tegen deze jonge groep.

De gouverneur van Arkansas heeft zijn veto gebruikt om de omstreden wet tegen te houden, hij had het over te veel inmenging door de autoriteiten en pleitte voor meer tolerantie.

Maar in de christelijk en conservatieve zuidelijke staat heeft een meerderheid van het parlement dat veto van de gouverneur verworpen. In het Huis stemden namelijk 72 kamerleden voor en 25 tegen. In de Senaat waren er 25 voorstanders en 8 tegenstanders.  De wet kan ten vroegste eind juli in werking treden. 

"Discriminerende kruistocht"

Door de wet mogen transgender jongeren onder de 18 jaar niet meer behandeld worden met onder meer hormonen of geopereerd worden door artsen.

Burgerrechtenbeweging ACLU bekritiseert de stap en spreekt over een discriminerende kruistocht tegen deze jongeren. De beweging wil de maatregel aanvechten. "De gekozen afgevaardigden van Arkansas negeerden de massale oppositie tegen dit wetsvoorstel", zei een woordvoerder nog.

Minstens twintig andere staten overwegen een vergelijkbare wetgeving.

Meest gelezen