Antwerpse haven krijgt extra meldpunt tegen fraude of drugssmokkel

De expediteurs in de Antwerpse haven starten zelf met een meldpunt tegen fraude of drugssmokkel. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en is ook aan onze redactie bevestigd. De bedrijven gaan onderling verdachte zaken uitwisselen om misbruik tegen te gaan.

In de Antwerpse haven zijn 200 expeditiebedrijven actief. Expeditiebedrijven regelen het transport van goederen via schepen of vrachtwagens. Met het meldpunt willen de Antwerpse expediteurs voorkomen dat ze namaakproducten of drugs binnenbrengen in de haven van Antwerpen.

Ze hebben er alle belang bij om illegale handel te vermijden. Want wanneer er bijvoorbeeld drugs of namaakproducten via hun transport ons land binnengeraakt, worden zij vaak als medeplichtige veroordeeld.

We zien geregeld verdachte zaken, zoals containers met meubels en kerstartikelen uit Zuid-Colombia

Expediteur Olivier Schoenmaeckers

"We zien soms verdachte zaken zoals containers uit Zuid-Colombia met meubels of kerstartikelen. Dat zijn trafieken die niet logisch zijn", zegt Olivier Schoenmaeckers van de federatie van expediteurs bij Radio 2 Antwerpen. "Frauduleuze bedrijven bieden die transporten dan aan verschillende expediteurs aan, in de hoop dat iemand toehapt. Het is nu aan ons om ervaringen met elkaar uit te wisselen en te voorkomen dat die bedrijven bij ons komen shoppen."

Schoenmaeckers geeft een voorbeeld: "Een tijd geleden kregen verschillende expediteurs plots een vraag om containers met drinkwater uit Turkije in te voeren. Dat is echter geen logische trafiek. Met het meldpunt kunnen we elkaar nu waarschuwen voor zulke praktijken."

De informatie kan eventueel ook met de overheid gedeeld worden. "Maar het zou ook voor ons handig zijn als wij ook bepaalde informatie van de overheid krijgen. Dan kunnen wij beter het risico van bepaalde trafieken inschatten."

Meest gelezen