Streetart van Viewmasters,  Bron: Pasar Vzw

Dendermonde zoekt kunstenaars om basketbalpleintje aan te pakken: "Er zijn weinig limieten"

De stad Dendermonde zoekt kunstenaars die het basketbalpleintje in het William Bruyninckxpark aan het station onder handen wil nemen. Het is de bedoeling dat ze een kunstwerk op het terrein schilderen, om er een zogenaamde "hypecourt" van te maken. “We gaan de inspiratie van artiesten de vrije loop laten gaan”, zegt basketbalcoach en jurylid Tim Van Buggenhout.

Het lokaal bestuur in Dendermonde wil een “hypecourt” maken van het basketbalpleintje aan het station. Dat is een gewoon basketbalplein, maar dan beschilderd. “Een opwaardering van zo’n terrein is nodig. Het is de bedoeling dat zo’n initiatief wordt gebruikt om ook niet-officiële basketters, aan te sporen om er na corona te gaan basketten, en zo meer te bewegen”, vertelt basketbalcoach en jurylid Tim Van Buggenhout.

Een jury zal uiteindelijke het definitieve ontwerp mogen kiezen. “Ik denk dat het er ook wel mooi gaat uitzien en dat het echt een ontmoetingsplaats kan worden. Zelf ga ik mij vooral focussen op het sportgedeelte en de bespeelbaarheid van het veld.”

Carte blanche

Streetartkunstenaars kunnen tot 2 mei een ontwerp doorsturen. Een ontwerp moet aan weinig of geen voorwaarden voldoen, behalve dat de belijning van het basketbalveld nog aanwezig moet zijn. “Verder krijgen de artiesten min of meer carte blanche. Ik denk dat we de artiesten hun inspiratie de vrije loop gaan laten gaan, daarom wil ik niet al te veel limieten opleggen”, aldus Van Buggenhout.

Het project maakt deel uit van het streetartfestival Viewmasters, waarbij kunstenaars ook 5 gevels en 40 electriciteitskasten gaan beschilderen in deelgemeente Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Het is de bedoeling dat mensen alle streetart vanaf 3 juli kunnen bezichtigen op een parcours. In aanloop daarnaar worden workshops georganiseerd die mensen leren hoe je zelf streetart kan maken. 

kasto80

Meest gelezen