Douane voert stiptheidsactie op luchthaven Zaventem, hinder zal beperkt zijn

De bonden bij de douane houden vandaag stiptheidsacties op de luchthaven van Zaventem. Ze eisen meer personeel en vragen ook dat ze prioritair worden ingeënt tegen corona, net zoals de politie waar ze nauw mee samenwerken. Hun actie kan wat hinder veroorzaken voor aankomende passagiers.

De bonden zeggen dat de douane er de laatste jaren steeds meer taken bij krijgt, maar geen extra personeel. "Sinds de aanslagen van 2016 worden wij ook ingezet bij de terreurbestrijding. Er is de brexit. Er zijn de controles op niet-essentiële verplaatsingen. Er is de operatie Sky, tegen georganiseerde misdaad in Antwerpen", zegt Luc Martony van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

"Onze douniers boeken vaak heel mooie resultaten en daar pakt de overheid graag mee uit", aldus Martony, "maar wat er niet bij wordt verteld is dat er een herstructurering gaande is en dat buitendiensten moeten sluiten wegens schrijnend personeelsgebrek".

Prioritaire vaccinatie

Daarnaast vinden de bonden dat de douaniers te weinig respect krijgen. "De douaniers staan zij aan zij met de politie aan de landsgrenzen. Ze gaan samen met de politie het terrein op voor de operatie Sky", vervolgt Martony. "De collega's van de politie worden prioritair ingeënt tegen corona maar de douaniers niet, hoewel ze net zo goed met het publiek in contact komen. Dat wordt als zeer onrechtvaardig ervaren".

De actie van vandaag is vooral een waarschuwing naar de overheid toe, de werkgever van de douaniers. Afhankelijk van de reactie komen er later nog acties, op andere plaatsen.

Hinder voor vrachtverkeer

De stiptheidsactie op Zaventem kan hinder veroorzaken bij aankomende passagiers maar de verwachting is dat die beperkt zal zijn. De gevolgen zullen groter zijn voor het vrachtverkeer. Al benadrukken de bonden wel dat alle vracht die te maken heeft met corona (vaccins, mondmaskers, handschoenen...) niet zal worden gehinderd.

Meest gelezen