Kortrijkse school pakt uit met klimaatspeelplaats: "Kinderen willen niet meer naar huis om 16 uur"

In Kortrijk heeft de basisschool Sint-Paulus zichzelf een klimaatspeelplaats cadeau gedaan. De school toverde de traditionele betonnen speelplaats van 4.000 vierkante meter om tot een speelparadijs. De speelplaats is gevuld met verschillende speeltuigen, veel groen, een eigen moestuin en kippen.

Op de natuurlijke speelplaats hebben de kinderen veel ruimte om te sporten en te bewegen. Maar ook voor de leerkrachten is de speelplaats handig om met mooi weer buiten les te geven en dingen te ontdekken met hun klas. 

Meester Cédric Ryckaert was intens bezig met de heraanleg van de speelplaats. Volgens hem heeft een groene, open speelplaats veel voordelen: "Je hebt wel meer zand in de klas, maar er zijn daar altijd praktische oplossingen voor. We hebben allemaal pantoffeltjes aan onze voeten in onze klas en we vegen wat meer en we wassen onze handen wat meer." 

"We hebben nu eigenlijk het probleem dat de kinderen om 16 uur niet zo snel naar huis meer willen gaan. Ouders hebben precies wat meer moeite om hun kind te vinden op de speelplaats. Die verstoppen zich omdat er ook heel wat leuke plekjes zijn,  maar die kinderen zijn ook gewoon enorm geprikkeld en hebben enorm veel goesting om bij ons op school te blijven spelen." 

(lees verder onder de foto's)

Radio 2

Het is niet voor niets een klimaatspeelplaats geworden. Cédric Ryckaert: "Het is eigenlijk een mix tussen verharding, met veel plek voor sport. De andere helft is onthard, met zand en kiezeltjes. Veel speeltoestellen en groen. Intussen hebben we ook papa's die hier bijen kweken, daardoor hebben we onze eigen honing. We hebben ook onze eigen moestuin en kippen. Ik denk dat dat wel de toekomst is voor scholen. Zo kunnen we mee impact hebben op de klimaatverandering." 

Meest gelezen