Eerste Scheldeprijs voor vrouwen met "normale" prijzenpot: "Winnares krijgt soms amper 50 euro"

In Schoten wordt vandaag de eerste Scheldeprijs voor vrouwen gereden. "Een goeie zaak voor onze sport", zegt de Wilrijkse wielrenster Kelly Druyts op Radio 2 Antwerpen. De prijzenpot voor de vrouwen is in Schoten ook groter dan normaal. "Soms krijgt de winnares amper 50 euro, te verdelen onder de ploeggenotes."

Kelly Druyts uit Wilrijk neemt vandaag deel aan de eerste Scheldeprijs voor vrouwen. Kelly komt uit een echte wielerfamilie. Broer Gerry en zussen Jessy, Demmy en Lenny zitten ook in het peloton. "Mijn voorbereiding kon beter", lacht Kelly. "Vannacht moest ik vier keer uit mijn bed voor mijn  zoontje Elio van een paar maanden oud. Ik zal al blij zijn dat ik de wedstrijd in dit weer kan uitrijden en mijn ploeg helpen", zegt Druyts op Radio 2 Antwerpen.

Het prijzengeld in het vrouwenwielrennen is erg laag. Soms krijgt de winnares amper 50 euro

Kelly Druyts

Koersen voor 50 euro

Dankzij een inzamelactie van de Schotense wielerclub Biker Boys wacht er de vrouwen ook een grotere prijzenpot dan gemiddeld. Duizenden euro's zijn op die manier opgehaald. "Broodnodig want het prijzengeld in het vrouwenwielrennen stelt vaak niets voor. Soms krijgt de winnares amper 50 euro", zegt Druyts. "Daar gaat nog een belasting af voor de wielerbond en wat er overblijft deel je met je ploeggenotes. Je rijdt dus bij wijze van spreken voor je broek en je trui. Laat staan dat je de verplaatsing eruit haalt", zegt de wielrenster op Radio 2. 

Familie op parcours

Druyts vindt het een opsteker dat er voor het eerst een Scheldeprijs voor vrouwen doorgaat. "Dit is een heel mooi initiatief. Voor mij is de Scheldeprijs een meerwaarde in mijn voorjaarsprogramma. Ik rij nu een wedstrijd op de wegen waar ik ook train. Mijn hele familie woont in de buurt, mijn broer zelfs op het parcours. Ik hoop een glimp van hen op te vangen en misschien beter te presteren." De organisatie benadrukt dat je de wedstrijd het best op televisie volgt en niet langs het parcours gaat staan omwille van corona.

Kelly Druyts aan het werk op de piste

Meest gelezen