Fruittelers kijken bezorgd naar komende nacht: “De grond geeft nog niet genoeg warmte af”

Komende nacht wordt het tot -3 graden op bepaalde plaatsen in Limburg. Of de fruitbomen en hun ontluikende bloesems daar last van zullen ondervinden, hangt af van heel wat factoren.

Vannacht zal het de koudste nacht zijn van de week, het kwik daalt tot -3 graden. En dat is een temperatuur die fruittelers op dit moment wat vrezen. Of er mogelijk schade zal zijn aan de beginnende bloesems hangt af van lokale omstandigheden, maar ook van de grond waar de bomen op staan. Dany Bylemans van Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden: “De grond is op dit moment heel nat en heel verzadigd. En daardoor wordt er minder warmte afgegeven zoals normaal het geval zou moeten zijn.”

Dik wolkendek

Maar ook de weersomstandigheden overdag waren niet optimaal. “De grond is door het dik wolkendek niet opgewarmd geweest vandaag. Dus heeft hij weinig warmte kunnen absorberen die niet kan worden afgegeven vannacht”, vertelt Bylemans. “Dat zijn allemaal factoren die ons allemaal erg waakzaam maken, omdat die normaal gezien een stukje kunnen milderen. Maar dat gaat vannacht waarschijnlijk niet zijn."

Meest gelezen