Vrouw die in Ter Kamerenbos omver werd gelopen door politiepaard: "Was bewusteloos, dus dit had slechter kunnen aflopen"

De vrouw die vorige week in het Ter Kamerenbos omver werd gelopen door een politiepaard, heeft in een lange video van haar neef op Facebook voor het eerst gereageerd op de gebeurtenissen. Haar neef Alex, die de lange getuigenis online heeft gepost, trekt fel van leer tegen het politiegeweld, premier De Croo en Brussels burgemeester Close en wat hij "de pseudo-virologen" noemt. De man overweegt juridische stappen.

De beelden van het veelbesproken politieoptreden in het Ter Kamerenbos in Brussel vorige week, nadat duizenden jongeren er bijeen waren gekomen voor het nepfestival La Boum, gingen binnen de kortste keren rond op sociale media. Zeker het beeld van een halfnaakte vrouw, die langs achteren door een aanstormend politiepaard omver werd gelopen, werd zowel online als door verschillende media opgepikt. De vrouw blijkt Barbara te heten, zo vertelt ze in een lange videogetuigenis van haar neef op Facebook. Ze blikt voor de eerste keer terug op de feiten.

Bekijk hier de video van de politieagent te paard die de vrouw omverloopt, sommigen kunnen de beelden als schokkend ervaren (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Ik kan nog stappen, dus ik heb veel geluk gehad. Het had veel erger kunnen zijn.

Barbara, de vrouw die in het Ter Kamerenbos omver werd gelopen door een politiepaard

"Ik heb het niet zien aankomen, want ik was mijn t-shirt aan het uitdoen, omdat dat door de tussenkomst van het waterkanon nat was geworden, en ik het koud had gekregen", vertelt ze. "Maar de paarden zijn me rakelings gepasseerd. Ik ben meteen buiten bewustzijn gegaan, en ik herinner me na die klap en mijn val nog weinig."

Barbara weet enkel nog dat mensen zich rondom haar verzamelden. Haar verwondingen blijken mee te vallen. "Ik heb als bij wonder niets gebroken, maar ik heb wel kneuzingen en verwondingen aan mijn rug, rechterschouder en zijkant. Maar ik kan gelukkig nog stappen, dus ik heb veel geluk gehad. Want dit had allemaal veel erger kunnen zijn. Paarden zijn het gewend om obstakels te ontwijken: dat is mijn geluk geweest, dat de dieren over mij heen zijn gesprongen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk hier (in twee delen) de getuigenis van de neef van Barbara, de vrouw die omver werd gelopen door een politiepaard. Barbara zelf zit rechts in beeld en komt in het Frans aan het woord in de tweede video: (lees hieronder voort)

Juridische gevolgen?

Barbara's neef, die het merendeel van de tijd het woord neemt in een uitgebreide scheldtirade, overweegt juridische stappen. "De gek die hiervoor verantwoordelijk is, moet de juridische gevolgen dragen. Het is een mirakel dat ze hier zo goed is uitgekomen, als je ziet hoe die cowboy op zijn paard op haar is afgestormd. Ik dacht dat ze dood was", zegt hij daarover. 

"Omdat de beelden van Barbara zo circuleren, willen we ons verhaal doen. Dit gaat jullie duur komen te staan", dreigt de man, die zich "Alex le Complottiste" noemt. Belangrijk detail volgens Bruzz: de aanvaring met het paard, en het feit dat Barbara daarna bewusteloos viel, waren voor haar geen reden om naar huis te gaan. Op beelden van de Brusselse zender is te zien dat de vrouw rond 22 uur 's avonds nog steeds rondloopt in het Ter Kamerenbos.

We zijn bereid om te sterven, om onze vrijheid te heroveren.

Alex, neef van Barbara in een lange videogetuigenis

In een uitvoerig en vurig betoog, met de nodige scheldwoorden, neemt Alex de politie en de politiek op de korrel. Vooral premier De Croo en Brussels burgemeester Close moeten het ontgelden. 

"We zullen geen enkele pandemiewet aanvaarden. Er is trouwens bewezen dat de coronamaatregelen juridisch ongeldig zijn. Wij zijn bereid om te sterven, om onze vrijheid te heroveren. Als meerderheid worden we beknot omwille van een kleine minderheid die in de ziekenhuizen ligt. We zullen tonen dat het Belgische volk het hoofd niet laat hangen." Alex kondigt aan dat hij dit argument misschien wel kracht wil bijzetten met een mars op de Wetstraat 16 of het Europese Parlement.

De politie moet haar bevolking steunen en beschermen, niet aanvallen.

Alex, neef van Barbara in een lange videogetuigenis

Over de manier waarop de politie de orde in het Ter Kamerenbos tegenover duizenden jongeren wou handhaven, en de massa probeerde uiteen te drijven, heeft Alex geen goed woord over. Hij toont in de tweede video de blauwe plekken die hij aan die interventie heeft overgehouden. 

"De taak van de politie is om de bevolking te steunen en te beschermen, niet om ons aan te vallen. Jullie gedrag is onaanvaardbaar. We hebben ter plekke zelf geprobeerd om met de politie te praten, en te bemiddelen. Maar we werden niet gehoord."

Ook Alex' vrouw Diane (links in beeld, red.) is niet te spreken over het politieoptreden. "Het enige wat wij en andere jongeren wilden, was iets drinken en genieten van het mooie weer. En ja, we zijn gebleven, toen de politie arriveerde. Maar hebben geprobeerd om met hen te praten, maar er werd niet geluisterd. Er werd bewust geweld tegen ons gebruikt, terwijl we braaf op de grond gingen zitten. Dat is onaanvaardbaar."

De media tonen en vertellen hierover wat ze maar willen. Dat is fake news.

Alex, neef van Barbara in een lange videogetuigenis

Ten slotte neemt Alex ook de klassieke media en de zogenoemde "pseudo-virologen" en de "pseudo-besmettingen" op de korrel. "De media die verslag hierover hebben uitgebracht, tonen enkel de beelden die ze willen tonen, en interviewen wie ze willen. Dat is fake news, het geeft geen correct beeld van de gebeurtenissen. Daarom vertellen we ons verhaal in deze videoboodschap, en willen we juridische stappen ondernemen tegen die misdrijven."

Meest gelezen