Belga Image

Ronde van Vlaanderen helpt klimaatonderzoek: "In jaren 80 had geen enkele boom blad, nu is Ronde groener dan ooit"

Professor Pieter De Frenne (UGent) en zijn team hebben met behulp van beelden van de Ronde van Vlaanderen bomen -en struikensoorten bestudeerd, van de jaren 80 tot 2016. "Vroeger had geen enkele boom al een blad tijdens de Ronde. Nu is alles veel groener door de klimaatopwarming."

Wie naar de Ronde van Vlaanderen kijkt, doet dat meestal als wielerfan. Maar er zijn ook toeschouwers die van de landschappen en de natuur genieten. Professor Pieter De Frenne van de universiteit van Gent en zijn team gaan nog een stapje verder. Zij bestuderen de bomen en de struiken langs het parcours aan de hand van de televisiebeelden.  De onderzoekers brengen in kaart welke planten in blad of in bloei staan en vergelijken dat met de vorige jaren. "Het handige aan Vlaanderens Mooiste is dat het altijd plaatsvindt in dezelfde periode, rond de lente, dus dan kan je goed vergelijken", zegt De Frenne. 

Belga Image

Archiefbeelden VRT

"We onderzochten hoe bomen langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen reageren op klimaatverandering", legt De Frenne uit. De professor en zijn team bekeken daarvoor archiefbeelden van de VRT. "Die geven een schat aan informatie. De wedstrijd wordt al meer dan 100 jaar georganiseerd, en de laatste decennia zijn die beelden opgeslagen in het VRT-archief. Wij hebben alle beelden tussen 1980 en 2016 bekeken. We zochten bomen die elk jaar in alle beelden voorkwamen." 

De bomen hebben veel meer bladeren en bloemen nu dan vroeger
Professor Pieter De Fraene

Het bekijken van al die beelden is een heus huzarenstuk maar levert wel interessante bevindingen op. "We zagen dat de bomen langs het parcours, dus op het moment dat de koers er passeert, nu veel meer in blad staan dan de jaren ervoor. Sommige soorten hebben ook meer bloemen. Dat is duidelijk te wijten aan de opwarming van het klimaat."

Kleurbeelden

De Frenne en zijn team werkten voor het onderzoek met kleurbeelden, en ze onderzochten hoeveel bladeren en bloemen er precies zichtbaar zijn. "De kwaliteit van die oudere beelden is gelukkig heel goed om dat te kunnen zien." Er werd ook gekeken naar bekende hellingen die ieder jaar voorkomen in het parcours: "De Paterberg, de Kwaremont, de Bosberg en de muur op de Koppenberg. Omdat die er telkens bij zijn, zijn we 100 procent zeker dat het om dezelfde bomen en struiken gaat."

Buiten het feit dat de bomen en struiken opvallend meer in bloei staan de afgelopen jaren zijn er nog een aantal zaken die opvallen. "De soorten die het meest reageren op veranderingen in temperatuur zijn bijvoorbeeld de haagbeuk, de berk, de magnolia, de kers en de peer. Die beginnen relatief vroeg al blaadjes en bloemetjes te krijgen. Die zijn gevoeliger voor de opwarming van het klimaat."

De ronde wordt groener en groener, dat is duidelijk
Professor Pieter De Fraene

Uit het onderzoek van 1980 tot 2016 kunnen De Frenne en zijn team dus al veel conclusies trekken. Nu denkt de wetenschapper om de laatste 5 edities ook te bestuderen, want: "In de jaren 80 had nog geen enkele boom een blad. Nu zien we dat de ronde duidelijk groener en groener wordt door de klimaatopwarming. Als we verder gaan zullen onze bevindingen alleen maar sterker worden."

kasto80

Meest gelezen