Slecht nieuws voor (ouders van) kotstudenten: kotprijzen stijgen in Vlaamse studentensteden

De huurprijzen voor studentenkamers blijven stijgen, dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Wie had gehoopt op goedkopere koten omdat minder studenten op kot zouden gaan door de coronacrisis, is eraan voor de moeite. Volgens het CIB, de beroepsvereniging van vastgoedmakelaars, zijn koten in Vlaanderen de voorbije twee jaar gemiddeld negen procent duurder geworden.

De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen bedroeg in het academiejaar 2020-2021 gemiddeld 426 euro. Die prijs ligt maar liefst 9 procent hoger dan twee academiejaren geleden. Dat blijkt uit een analyse van CIB, de beroepsvereniging van vastgoedmakelaars. Zij baseren hun cijfers op een steekproef van 2.000 contracten die via makelaars werden afgesloten. Studentenkamers die via vastgoedmakelaars worden verhuurd, zijn vaak kamers met extra faciliteiten of studio's en zitten dus in een hogere prijsklasse.

Maar zet die sterk stijgende trend zich ook door, bijvoorbeeld op de private markt en bij gewone koten? Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat de prijzen inderdaad de hoogte in zijn gegaan. Maar een stijging van 9 procent, zoals blijkt uit de cijfers van CIB, komt zeker niet overal voor.

We zien al jaren dat de prijzen geleidelijk stijgen

Ludo Clonen, hoofd dienst huisvesting KU Leuven

“In Leuven zien we eerder een normale prijsstijging van 2 à 3 procent. Dat komt min of meer overeen met de indexering. We zien al jaren dat de prijzen geleidelijk stijgen,” zegt Ludo Clonen, hoofd van de dienst huisvesting van de KU Leuven. “Voor een standaardkamer met gedeeld sanitair en een gedeelde keuken tel je 355 à 360 euro neer. Kamers met extra comfort kosten dan weer 470 à 480 euro per maand.”

Een gelijkaardig verhaal hoorden we in Antwerpen. STAN, het overkoepelende orgaan voor Antwerpse studenten, liet weten dat je voor een gewoon kot gemiddeld 365 euro per maand moet neertellen, exclusief kosten. Wie een studio verkiest, betaalt gemiddeld 460 euro. Ook in Antwerpen stegen de kotprijzen de afgelopen jaren wel licht, maar die stijging volgde net als in Leuven vooral de evolutie van de indexering. 

Enkel in Gent was wel een duidelijke stijging merkbaar. Volgens de gegevens van KotatGent, een samenwerking van de Gentse scholen en de stad, betaal je dit academiejaar ongeveer 383 euro voor een kamer zonder extra faciliteiten. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig academiejaar. Toen moest je voor een standaardkamer gemiddeld 352 euro neertellen. Voor studio's zijn de huurprijzen dan weer stabiel gebleven. Zowel vorig als huidig academiejaar schommelen de prijzen in dat segment rond 430 euro.

Minder kotstudenten door corona?

De coronacrisis heeft de prijzen dus niet naar beneden geduwd. Volgens Ludo Clonen lijkt het virus er nochtans wel voor gezorgd te hebben dat minder kotstudenten naar de stad trokken. “We denken dat er toch iets minder studenten op kot zijn gegaan in Leuven. Dat merkten we bijvoorbeeld aan onze gesubsidieerde huisvesting. We hadden daar dit jaar een 200-tal minder aanvragen. Er waren ook minder internationale studenten dan verwacht. In september 2020 zaten we daarom met een klein overschot aan koten, al ging het echt om een heel erg klein aandeel.”

Clonen verwacht niet dat de impact van de crisis nog lang zal nazinderen. “Corona is ook maar een tijdelijk fenomeen. Ik denk niet dat het op lange termijn een impact zal hebben.” In Gent merken ze nu al dat de studentenkamers voor volgend academiejaar vlot verhuurd geraken. Advertenties voor studentenkamers blijven niet lang online staan op de website van KotatGent. 

Meest gelezen