Rob Engelaar

Liveblog - Nu België vaccinatie met AstraZeneca bijstuurt: "Campagne gaat onverminderd door", zegt Vandenbroucke

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca een maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 toedienen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan VRT NWS. Eerder vandaag voerde het Europees Geneesmiddelenbureau nochtans geen leeftijdsgrens voor het vaccin in. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Frank Vandenbroucke: "Vaccinatiecampage gaat onverminderd door"

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca een maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 toedienen. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan VRT NWS. Mensen van 55 of jonger zullen tijdelijk andere coronavaccins krijgen.

 "We hebben beslist om mensen beneden de 56 jaar niet uit te nodigen voor een AstraZeneca-vaccin. Dat verandert heel weinig in de huidige vaccinatiecampagne die onverminderd doorgaat. We focussen vandaag op de 65-plussers en op mensen die bepaalde ziektes hebben. Dat zijn ook overwegend oudere mensen", zegt minister Vandenbroucke.

In België zal het vaccin van AstraZeneca de komende maand aldus enkel toegediend worden aan 55-plussers. Een grote impact zal dat normaal gezien niet meteen hebben op het vaccinatieschema in ons land, want momenteel is de vaccinatie van de 65-plussers nog volop aan de gang. Ook voor wie al ingeënt is met AstraZeneca lijkt er voorlopig geen probleem, want de tweede prik wordt pas na 12 weken gezet. 

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Hoe kan een vaccin zeldzame tromboses veroorzaken? En lopen vrouwen echt meer risico? Jouw vragen beantwoord

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bevestigt dat het coronavaccin van AstraZeneca in erg zeldzame gevallen tromboses veroorzaakt. Die risico's wegen volgens het EMA niet op tegen de voordelen van vaccinatie. Toch maken veel mensen zich zorgen. Hoe komt het dat een vaccin bloedstolsels veroorzaakt? Klopt het dat het risico hoger is voor jonge vrouwen? En kunnen andere vaccins gelijkaardige problemen veroorzaken? Vijf vragen en antwoorden.

Lees meer in dit artikel:

Nieuwe strikte lockdown in Qatar na opstoot van coronagevallen en -overlijdens

Vanaf vrijdag worden in Qatar nieuwe strikte beperkingen van kracht om de toename van het aantal besmettingen en sterfgevallen door het coronavirus te stoppen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Er komt een verbod op buitenactiviteiten, behalve voor essentiële boodschappen en om te gaan werken. De duur van de versterkte maatregelen is niet gespecificeerd.

"We bevinden ons nog steeds in de tweede golf van de COVID-19-pandemie en hebben het hoogtepunt van de besmettingen nog niet bereikt", zei Abdellatif al-Khal, voorzitter van de strategische gezondheidsraad, tijdens een toespraak op de openbare televisie.

Restaurants, cafés, kapsalons, schoonheidsinstituten, musea, bibliotheken en bioscopen moeten vanaf vrijdag de deuren gesloten houden. Restaurants mogen wel aan huis maaltijden bezorgen.

Italië wil AstraZeneca-vaccin alleen nog voor 60-plussers gebruiken

Italië wil het coronavaccin van AstraZeneca alleen nog toedienen aan 60-plussers. Dat heeft de regering beslist nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) woensdag bevestigde dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het vaccin, zij het een zeer zeldzame.

Er is besloten om "het gebruik bij voorkeur aan te bevelen bij mensen ouder dan 60 jaar", verklaarde de wetenschappelijke adviseur van de regering, Franco Locatelli, tijdens een persconferentie.

Viroloog Pierre Van Damme: "Eerste mensen moeten pas in mei tweede AstraZenecaprik krijgen, we hebben nog tijd om dat te onderzoeken"

Het moratorium op het toedienen van het AstraZeneca-vaccin in ons land geldt voor vier weken voor mensen jonger dan 56 jaar. In die periode hopen de experts duidelijkheid te krijgen over de risico's die verbonden zijn aan het vaccin.

"Het Europees Geneeesmiddelenbureau heeft de lidstaten aangeraden om voort te doen met de vaccinatie. De voordelen wegen enorm door ten opzichte van de zeldzame gevallen en de kleine risico’s. Wij zeggen dat we dat doen, maar we hebben een aantal vragen voor het EMA over AstraZeneca. Enerzijds willen we weten wat er moet gebeuren met de tweede dosis. De tweede vraag is een vraag naar gegevens over de risico-batenanalyse in de jongere leeftijdsgroep. Op basis daarvan kunnen we fijnmazigere beslissingen nemen in de toekomst", legt Pierre Van Damme uit in "Het Journaal".

Volgens Van Damme is nog geen probleem voor mensen die al een dosis van AstraZeneca hebben gekregen. "Rond 4, 5 mei moeten de eerste mensen hun tweede prik van AstraZeneca krijgen. We hebben nog even tijd om de vragen daarover serieus te behandelen."

Videospeler inladen...

Deze zomer kan je picknicken op het gazon van Queen Elizabeth

Deze zomer kunnen bezoekers voor het eerst door de majestueuze tuin van de Britse koningin wandelen op een ‘zelfgeleide’ tour. Daarbij inbegrepen: een idyllische picknick op één van de wijde gazons achter Buckingham Palace. Dat is een primeur voor toeristen en fans van het Britse koningshuis. Bij afwezigheid van de koningin kon je al gegidst worden door een aantal (onbewoonde) kamers van het paleis en delen van de tuin, maar op je eentje door de tuin flaneren is nieuw.

Vorig jaar in maart werden door de coronapandemie alle bezoeken aan Buckingham Palace afgezegd, maar vanaf deze maand zal je dus wel terug de koninklijke weelde kunnen aanschouwen in het Londense paleis. Zolang de koningin er niet is, maar ook dat is geen probleem voor de nieuwsgierigen. Sinds het uitbreken van corona verblijft de Queen namelijk vooral in Windsor Castle net buiten Londen of Balmoral Castle in Schotland. 

De helikopter van voormalig president van de VS Donald Trump landt op het gazon achter Buckingham Palace
©2019 Stephen Lock / i-Images

Ook WHO blijft voorstander van AstraZeneca-vaccin

Na het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich woensdag uitgesproken voor een voortzetting van het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. 

Volgens de momenteel beschikbare gegevens lijkt een verband met trombose "plausibel maar niet bevestigd", hebben vaccindeskundigen van de VN-organisatie gezegd. Bijkomende studies zijn nodig om een mogelijk verband tussen vaccinatie en mogelijke risico's aan te tonen, luidt het.

Bovendien wijzen de experten van de WHO erop dat incidenten erg zeldzaam zijn. "Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel ze zorgwekkend zijn, de gebeurtenissen die worden beoordeeld zeer zeldzaam zijn, met een laag aantal meldingen onder de bijna 200 miljoen mensen die wereldwijd met het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 zijn ingeënt."

Daarentegen zijn wereldwijd al minstens 2,6 miljoen mensen overleden aan COVID-19.  

Bijsturing vaccinatie met AstraZeneca voorlopig weinig impact op Brusselse campagne

Hoewel Brussel nu al mensen met onderliggende aandoeningen vaccineert, heeft de beslissing over de toediening van AstraZeneca in ons land daar voorlopig weinig impact. Dat zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Bij de mensen met onderliggende aandoeningen zijn er ook 55 of jonger, “maar we zitten bij risicopatiënten nog maar aan mensen boven de 61”, zegt Neven. “Er zijn een paar jongere mensen uit de eerstelijnszorg die ingepland waren voor een AstraZeneca-vaccin, maar zij worden gecontacteerd en omgeboekt naar een ander vaccin.”

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "We willen meer informatie over gebruik van tweede dosis AstraZeneca"

Ons land gaat het gebruik van het Astra Zeneca-vaccin beperken tot mensen die ouder zijn dan 55. België volgt dus niet de aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenagentschap, dat geen beperking oplegt naar leeftijd. Ons land wil wel meer uitleg van dat Europees Geneesmiddelenagentschap.

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Onder andere dat wij toch meer een risico benefit analyse willen per leeftijdsgroep (wegen de voordelen op tegen de nadelen, nvdr) om nog duidelijker te kunnen beslissen wat we in de toekomst gaan doen, en anderzijds willen we ook meer informatie over het gebruik van de tweede dosis AstraZeneca."

Wie jonger is dan 56 en al ingepland was voor een vaccinatie met Astra Zeneca zal "een herboeking" krijgen "naar Pfizer of Moderna", zegt Pierre Van Damme, en dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. De tromboses die in verband worden gebracht met AstraZeneca, komen vaker voor bij vrouwen. Over vier weken volgt een evaluatie, tenzij er eerder meer informatie voorhanden is.   

Videospeler inladen...

OPROEP: Welke vragen heb jij nu België AstraZeneca maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 toedient?

België gaat het AstraZeneca-vaccin een maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 toedienen. Eerder vandaag adviseerde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) nochtans dat een leeftijdsgrens voor het vaccin niet nodig was, ook al blijkt dat het vaccin in zeer zeldzame gevallen tromboses veroorzaakt. De risico's wegen volgens het EMA niet op tegen de voordelen van vaccinatie, maar ons land gaat dus tegen dit advies in. Heb jij vragen over deze beslissing? Stel ze hieronder, wij gaan op zoek naar een antwoord:

Meest gelezen