Lockdown in gevangenis Dendermonde na coronatests: “Toch wel geschrokken van het groot aantal besmettingen”

39 van de 240 gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde zijn besmet met het coronavirus, net als 17 personeelsleden. Dat blijkt uit de coronatesten die iedereen moest ondergaan. Vorige week bleek een tiental gevangenen en evenveel personeelsleden besmet. Daarom is nu iedereen getest. “We zijn toch wel geschrokken van de resultaten”, zegt directeur Koen D’Haenens bij Radio 2 Oost-Vlaanderen . 

Met één zesde van de gedetineerden positief en 34 personeelsleden afwezig, is de werking van de gevangenis in Dendermonde grondig aangepast. Bezoek, wandelingen en eten worden nu anders geregeld. “Gevangenen die niet besmet zijn, maar in dezelfde cel zitten als iemand met corona, kunnen wel naar een andere cel. Maar onze gevangenis is te klein om de besmette mensen in clusters te zetten. Dus de gedetineerden blijven nu zoveel mogelijk gewoon in hun cel, en daar eten ze sowieso al altijd. Door ons gesloten regime gaan ze niet in een refter eten. De mensen die de maaltijden naar de cellen brengen, krijgen nu wel beschermkledij en -materiaal.”

Lockdown in de gevangenis

“De activiteiten in de gevangenis van Dendermonde worden drastisch beperkt”, zegt D’Haenens. “Wandelingen of andere activiteiten gaan niet door, en bezoek is niet toegelaten. We laten de gedetineerden wel 2 keer per week douchen, en als er medische verzorging nodig is, kunnen ze ook naar de ziekenboeg. Maar ze zullen dan wel alleen zitten in de wachtkamer. Omdat ook 17 personeelsleden besmet zijn, en nog eens 17 anderen in quarantaine zitten, is er ook minder personeel om alles gedaan te krijgen. Er zijn ook een aantal medewerkers met vakantie. Maar we kunnen rekenen op de flexibiliteit van hun collega’s. Die doen extra inspanningen en weekendwerk, en springen in voor mensen die niet kunnen werken.”

Gelukkig is er niemand echt ziek
Koen D'Haenens, directeur gevangenis Dendermonde

Voorlopig hebben zo goed als geen gedetineerden symptomen, niemand is echt ziek. “Volgende week zullen we de mensen nog eens testen die nu negatief bleken te zijn. En we hopen dat het allemaal niet erger wordt en niemand moeten hospitaliseren”, zegt directeur D’Haenens nog.

kasto80

Meest gelezen