Na de heropleving van vinyl én kleinkunst: "Lieve Jacoba" van Kris De Bruyne komt uit als single

Eind volgende week, op vrijdag 16 april, komt er een vinylsingle uit van het nummer "Lieve Jacoba" van Kris De Bruyne. Die klassieker, uit 1977, kwam nooit eerder uit op single, nu dus wel. Het is een ode aan de kleinkunstzanger die twee maanden geleden is overleden.

Platenmaatschappij BLP Records is niet aan haar proefstuk toe. Voor de zesde keer al wordt een kleinkunstklassieker, die nooit eerder als single is verschenen, op vinyl geperst en uitgebracht. Het gebeurde eerder al met hits van onder meer Wim De Craene, Jan De Wilde en Zjef Vanuytsel, nu is Kris De Bruyne dus aan de beurt, met het gevoelige "Lieve Jacoba".

Niet toevallig want Kris De Bruyne overleed goed twee maanden geleden. Hij werd bijna 71 en overleed aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. "Het is wel zo dat deze release al een tijd gepland was, want het past in het rijtje van klassiekers die we voor het eerst als single willen uitbrengen. Maar Kris is sneller overleden dan verwacht,", zegt Frederik Nuytten van BLP (wat staat voor 'Belpop') Records.

Het nummer is een op muziek gezet gedicht van de Nederlander Jan Arends. Op de B-kant staat "'s Nachts als het donker is". Ook weer niet toevallig: "Het zijn twee liedjes met dezelfde teneur. Ietwat absurdistisch, een beetje een rare tekst. Het is Luc De Vos avant la lettre, hij heeft die twee songs ook gezongen trouwens", weet Nuytten.

"We persen nu 350 exemplaren van de plaat. Met een opvallende, blauwe vinyl, ideaal voor de verzamelaars. We zien wel hoe snel het gaat, eventueel persen we later nog bij, wat ook is gebeurd bij onze vorige uitgaves."

Ook "Amsterdam" komt eraan

In juni, naar aanleiding van Record Store Day, wordt ook "Amsterdam" op single uitgebracht. Dat is ontegensprekelijk de grootste klassieker van De Bruyne. Het nummer heeft de hemel bestormd in de laatste editie van de "Belpop 100", de hitlijst van Radio 1. Na jarenlange noteringen in de top-10 nam "Amsterdam" plaats 1 in.

"Het nummer "Amsterdam" is ooit wel op vinyl uitgekomen, maar de single is tegenwoordig zo goed als onvindbaar. Verzamelaars houden die bij zich, zelfs op platenbeurzen kom je het schijfje niet tegen. Dringend tijd ook om zo'n klassieker nog eens een nieuw leven te schenken. En op de B-kant zal "Vilvoorde City" staan."

De Bruyne blijf trouwens nog altijd beroeren want Kommil Foo bracht onlangs  -in de reeks 'Belpop Helden' van Radio 1- een ode aan hem, met hun nummer "De tijd dringt", dat een radiohit is geworden.

Dirk Annemans (Wikipedia)

"Vinyl is al een tijd de nieuwe norm"

De zesde kleinkunstklassieker op een rij die opnieuw wordt geperst, en het lijkt nog niet voorbij, de hype is compleet. "Ik had nooit gedacht dat het zo'n succes zou zijn. Ik voelde al jaren dat er een nieuwe sfeer was ontstaan rond kleinkunst. Niet langer dat Vlaamse, dat kneuterige, maar echt een respect voor wat grote songs worden genoemd", klinkt het bij BLP Records. "Maar het is echt helemaal ontploft."

Heel wat mensen met een jukebox in huis willen die singles

Frederik Nuytten (BLP Records)

"Het is een combinatie van alles. De heropleving van vinyl ten eerste. Al jaren is dat aan de gang, maar het lijkt zelfs nog toe te nemen. Vinyl is meer en meer de norm, meer en meer dé drager van muziek. En het publiek dat geïnteresseerd is in mijn releases, is vooral wild van het grote gat in het midden van de singles. Echt, zoals vroeger, toen je dat op 45 toeren moest draaien. 

"Het opvallende is dat heel wat mensen met een jukebox in huis die plaatjes willen. Ze willen die muziekkast vullen met goeie singles, vaak uit de jaren '70. En dan passen kleinkunstnummers zeker. Je zou ervan schrikken hoeveel jukeboxen er nog in huizen staan en hoe actief die nog zijn. Het is 'vintage' en dat spreekt aan."

"En ja, er volgen nog nieuwe persingen van oude nummers. Niet enkel kleinkunst trouwens, ook Engelstalig Belgisch werk. Er staan al enkele persingen in de steigers. Er zijn veel gegadigden om te kopen, vinyl én kleinkunst leven opnieuw. En Kris De Bruyne toch ook weer een beetje nu", besluit Nuytten.

Meest gelezen