Aboriginal-acteurs beschuldigen collega-acteurs bij "Neighbours" van racisme

Twee Aboriginal-acteurs beschuldigen de set van de Australische populaire tv-serie "Neighbours" van racisme. Dat meldt de BBC. De twee acteurs waren naar eigen zeggen getuige van verschillende racistische incidenten. De producer van de serie belooft meer te doen "om inclusie te bevorderen". Bij ons is de serie bekend als "Buren".

Actrice Shareena Clanton kwam maandag als eerste naar buiten met haar verhaal. In een post op Instagram zegt ze dat ze "verschillende racistische trauma's" ervaarde tijdens haar werk op de set. "Het is eenzaam en traumatisch geweest om in zo'n cultureel onveilige ruimte te werken. ... Openlijk en bedekt racisme waren er wijdverbreid", schrijft ze, zonder iemand in het bijzonder bij naam te noemen.

Er tegenin gaan leverde niets op, vervolgt ze. Toen ze er een collega op aansprak, zei die volgens Clanton: "Ga elders heen, want je geeft anderen een ongemakkelijk gevoel." Door erover te beginnen, werd ze nog meer "buitengesloten en gemarginaliseerd", zegt ze. (Bekijk haar bericht op Instagram onderaan in dit artikel.)

Shareena Clanton
facebook.com/ShareenaClanton

Gisteren sloot voormalig Neighbours-acteur Meyne Wyatt zich daar bij aan via een bericht op Twitter. Ook hij kreeg racistische verwijten naar zijn hoofd geslingerd. Maar anders dan bij Clanton hield het op nadat hij mensen erop had aangesproken, zegt hij. Al twijfelt hij er niet aan dat het achter zijn rug bleef gebeuren.

Wyatt was de eerste inheemse acteur op de set. Hij speelde twee jaar in de serie, van 2014 tot 2016. Dat Clanton hetzelfde ervaarde, 5 jaar nadat hij de serie verlaten heeft, stelt Wyatt naar eigen zeggen teleur.

Klik op de tweet om ook de andere berichten te lezen die Meyne Wyatt schreef:

De producer van de serie in Australië, Fremantle Media, belooft in een reactie op de beschuldigingen meer te doen "om inclusie te bevorderen". "Neighbours streeft ernaar een platform voor diversiteit en inclusie te zijn op en buiten het scherm", reageerde een woordvoerder van Fremantle Media bij de BBC. "Onze zoektocht is altijd om te blijven groeien en ontwikkelen op dit vlak en we erkennen dat dit een evolutie is."

De soap krijgt al langer kritiek dat ze de etnische diversiteit in Australië niet weerspiegelt. Hoewel er wel Indiase en andere Aziatische acteurs aan bod kwamen, bleef het aantal Aboriginal-acteurs in meer dan 30 jaar beperkt tot twee: Clanton en Wyatt. Maar de serie besteedt wel degelijk aandacht aan diversiteit. "Neighbours" had bijvoorbeeld al een homokoppel, een lesbisch koppel en een homohuwelijk in de reeks. En een van de personages is een trans meisje.

"Neighbours" loopt al sinds 1985 op de Australische televisie. De soap volgt het leven van verschillende families in Ramsay Street, een fictieve wijk in Melbourne. Enkele grote sterren werden er gelanceerd, zoals Kylie Minogue, Natalie Imbruglia en Russell Crowe.

Bij ons werd de eerste aflevering in 1988 uitgezonden, onder de naam "Buren". Sindsdien zijn al meer dan 8.000 afleveringen uitgezonden op de VRT. Ze zijn ook te bekijken op VRT NU.

Meest gelezen