Belga image

Junior Planckaert start dit weekend carrière als autoracer: “Droomt er al er lang van", zegt coach Bert Longin

Junior Planckaert, de zoon van voormalig wielrenner Eddy Planckaert uit Nevele bij Deinze, gaat autoracen. Planckaert rijdt komend weekend zijn eerste wedstrijd in Zandvoort (Nederland). En het is ex-autoracer Bert Longin uit Rotselaar die hem klaarstoomt. “Ik heb een heel drukke agenda, maar heb toch toegezegd.”

Bert Longin is ex-autoracer en gaat Junior Planckaert klaarstomen als autoracer voor competitiewedstrijden. “Junior Planckaert is via zijn vader Eddy en VRT-journalist Ruben Van Gucht bij mij terechtgekomen, omdat Junior al jaren wil racen. In de autosport is het belangrijk dat je met een kleine klasse begint. Je moet leren hoe alles werkt en dat op een rustige manier. Je moet het opbouwen. Als je nog een beginner bent is een race als Belcar (Belgisch autoracekampioenschap) bijvoorbeeld zeer gevaarlijk, een kans op een ongeval is dan ook groter." 

Voorbereidingen voor de race

“Nu starten we met de Ford Fiesta Cup, speciaal gemaakt op nationaal niveau om jonge piloten op te leiden naar een hoger niveau. De Ford Fiesta Cup rijdt ook op het circuit van Francorchamps. Het eerste weekend waar Planckaert moet rijden is in Zandvoort, dat is ook een circuit waar de formule 1 rijdt.”

Junior traint op een professionele simulator om de baan in Zandvoort te leren kennen
Bert Longin ex-autoracer

“Junior traint op een professionele simulator (een toestel waarmee de piloot in een nagebootste werkelijkheid kan oefenen) om de baan in Zandvoort te leren kennen. In een simulator heb je een stoel, een pedaal, een stuur en een 3D-beeld. Je kan er echt rijtechnieken mee oefenen.” 

"Onze ambitie is om ongevallen en blessures te voorkomen. Of hij nu de 10e of de 20ste is maakt eigenlijk nu niet uit. We spreken over een succes als hij niet uit het circuit rijdt." 

Junior heeft veel goesting om het goed te doen en het is ook een leuke familie
Bert Longin ex-autoracer

Een "ja" voor familie Planckaert

"Toen Eddy en Junior langskwamen voor een gesprek hadden we enkel grappige conversaties. Ik vond het een fijn idee om Junior te helpen met trainen. De mensen gaan het ook leuk vinden, omdat het in het tv-programma “De Planckaerts” te zien is. Junior heeft veel zin om het goed te doen en het is ook een leuke familie”, besluit Longin. 

Jaren ervaring

Longin heeft zelf jaren ervaring die hij aan Junior zal proberen door te geven. "Ik heb altijd op circuit gekoerst. De mensen gaan mij kennen van 24 uur van Zolder en de 24 uur van Spa-Francorchamps. Voor de rest heb ik internationaal met alle soorten wagens geracet. Zo heb ik zelfs de Solar Race gewonnen 2 jaar geleden, met een auto op zonne-energie ontwikkeld door een team van de universiteit van Leuven", besluit hij. 

kasto80

Meest gelezen