PVDA Grimbergen voerde vandaag actie aan het containerpark in Strombeek-Bever, dat binnenkort sluit.
Radio 2

PVDA Grimbergen voert actie tegen "asociaal dure restafvalzakken"

In Grimbergen heeft de lokale afdeling van de Partij van de Arbeid (PVDA) geprotesteerd tegen de naar eigen zeggen "peperdure restafvalzakken". Vorig jaar verhoogde Grimbergen de tarieven. Ook andere Vlaams-Brabantse gemeenten deden dat.

"De prijs van de restafvalzakken is vorig jaar enorm gestegen. Sindsdien betaal je 2,30 euro per zak van 60 liter terwijl dat tot een jaar geleden maar 1,80 euro per zak was", legt Katelijne Raeymaekers van PVDA uit. "Sinds begin dit jaar mogen we meer soorten plasticafval in de blauwe PMD-zakken steken. Die zijn een stuk goedkoper en er verdwijnt dus minder afval in de restafvalzak. Maar de winst die je daar normaal gezien zou uithalen, valt nu weg omdat die zakken veel duurder zijn geworden. Dat is voor veel mensen een grote uitgave en een asociale vorm van belasting."

Extra sluikstorters

Volgens PVDA zouden de dure restafvalzakken bovendien sluikstorten in de hand werken. Raeymaekers ziet heil in het systeem dat ze in het Brusselse Gewest gebruiken. Meer zelfs, PVDA wil dat afvalintercommunales zoals INCOVO en Intradura dezelfde tarieven hanteren. "In Brussel kosten alle soorten vuilniszakken weinig geld. Ongeacht of dat nu een zak is voor restafval, PMD of groenafval." Een rol met 15 huisvuilzakken van 60 liter kost in Brussel amper 2,50 euro. Gemiddeld bijna 10 keer minder dan in Vlaanderen. Uit de meest recente cijfers van Brussels Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) blijkt echter dat er in 2020 zo'n 50 ton meer afval rond glasbollen gesluikstort werd dan het jaar voordien. Langs de gewestwegen werd zelfs ruim 300 ton extra sluikafval opgehaald.

Containerpark dicht

Eind vorig jaar besliste het gemeentebestuur van Grimbergen om in zee te gaan met INCOVO. De afvalintercommuncale die ook al actief is in buurgemeenten zoals Vilvoorde, Zemst, Zaventem en Meise. Daarop werd beslist dat het recyclagepark in deelgemeente Strombeek-Bever moet sluiten. INCOVO heeft al een ander recyclagepark, een paar kilometer verderop in Koningslo, waar Grimbergenaren voortaan ook terecht kunnen. Het recyclagepark aan de Humbeeksesteenweg in Grimbergen wordt wel behouden en verder uitgebouwd. "Maar voor groenafval, plastic en steenpuin moet voortaan wel betaald worden. Terwijl dat tot nu toe gewoon gratis was. Opnieuw is het de consument die moet betalen", aldus Raeymaekers.

Meest gelezen