Jeff Bezos (Amazon) is voor het vierde jaar op rij de rijkste persoon op aarde.
AFP or licensors

Recordjaar voor de allerrijksten, nooit eerder zoveel nieuwe miljardairs

Ondanks de coronapandemie zagen de rijkste mensen op aarde hun vermogens nooit eerder zo fors toenemen als in 2020. Dat blijkt uit de miljardairslijst van Forbes. Volgens het zakentijdschrift kwam er vorig jaar om de 17 uur een miljardair bij.

Hoewel de coronapandemie een economische crisis heeft teweeggebracht, braken miljardairs in 2020 alle records. Nog nooit eerder zagen de allerrijksten op aarde hun vermogen zo fors toenemen. In totaal is maar liefst 86% van alle miljardairs rijker dan het jaar ervoor. 

Volgens de telling van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes waren er in 2020 in totaal 2.755 miljardairs. Dat zijn er 660 meer dan in 2019. Het magazine berekende dat er om de 17 uur een miljardair bij kwam. Daarvan kwamen er 210 uit China en Hongkong en 98 uit de Verenigde Staten, met realityster Kim Kardashian als een van de opvallendste nieuwkomers. 250 mensen die eerder uit de lijst verdwenen waren, maakten hun comeback.

In totaal hebben alle miljardairs ter wereld samen een vermogen van 13,1 biljoen dollar. De Verenigde Staten tellen nog steeds de meeste miljardairs (724, tegenover 614 vorig jaar), maar China komt aanzetten met 698. Op plaats drie in de landenlijst volgt India (140).

Top vijf

De rijkste tien mensen ter wereld hebben hun vermogens in een jaar tijd zien aandikken met twee derde, berekende Forbes. Vier mensen hebben een vermogen van meer dan 100 miljard dollar.

Bovenaan de lijst staat voor het vierde jaar op rij Amazon-topman Jeff Bezos met een vermogen dat geraamd wordt op 177 miljard dollar (150 miljard euro). Dat is 64 miljard dollar meer dan een jaar eerder, dankzij de koerswinst van het aandeel Amazon.

Elon Musk, de oprichter van Tesla, maakt de grootste vooruitgang en landt op de tweede plaats, met een vermogen van 151 miljard dollar. Dat is maar liefst 126,4 miljard meer dan in 2019, toen hij nog op de 31e plaats stond. De belangrijkste reden is de stijging met 705 procent van het aandeel Tesla.

(Lees verder onder de foto.)

Elon Musk springt van de 31e naar de 2e plaats.

Op de derde plaats staat de Fransman Bernard Arnault, oprichter van LVMH, het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten. Hij zag zijn vermogen verdubbelen van 76 miljard dollar tot 150 miljard dollar, dankzij een stijging met 86 procent van het aandeel LVMH, dat merken bezit als Louis Vuitton, Christian Dior en Sephora.

Bill Gates staat op de vierde plaats met 124 miljard dollar, dankzij de aandelen die hij bezit in Microsoft, spoorwegmaatschappij Canadian National Railway en tractorfabrikant Deere & Company.

De top vijf wordt vervolledigd door Facebook-oprichter Mark Zuckerberg met 97 miljard dollar, die dus net niet de kaap van 100 miljard dollar haalt. Wel is hij maar liefst 42,3 miljard dollar meer waard dan een jaar geleden. De aandelen van Facebook zijn het afgelopen jaar met 80% gestegen doordat mensen over de hele wereld de sociale media gebruikten om met elkaar in contact te blijven.

Vier "Belgen"

In de lijst zijn ook drie miljardairs opgenomen met een woonplaats in België. Het gaat om de Italiaan Giovanni Ferrero (algemeen directeur van Ferrero) op de 40e plaats met een vermogen van 35,1 miljard dollar, de Belg Luc Tack (CEO van Picanol) op plaats 2.035 met een vermogen van 1,5 miljard en de Zweed Peter Kamprad (zoon van de oprichter van Ikea) op plaats 2.378 met 1,2 miljard dollar.

Nog in de lijst staat Eric Wittouck, die in Monaco woont. Hij werd in november de rijkste Belg nadat hij de fakkel had overgenomen van Alexandre Van Damme, bekend van de biergigant AB InBev. Wittouck viel op de Forbeslijst dan wel terug van plaats 169 naar 228, maar zag toch zijn fortuin groeien en is nu 10 miljard dollar waard.

Wittouck komt uit een oude Brusselse familie die in de 19e eeuw de succesvolle Tiense Suikerraffinaderij oprichtte. in 1989 verkocht Eric Wittouck de suikerfabriek voor 945 miljoen euro. Hij diversifieerde zijn fortuin via de Luxemburgse holding Artal in tal van bedrijven op de beurs van Wall Street. Het meest bekende daarvan is het afslankingsbedrijf Weight Watchers.

Meest gelezen