Belga

Vaccinatiecentrum Lier overspoeld met telefoontjes over reservelijst Qvax: "Ze hopen de wachtrij over te slaan"

Het vaccinatiecentrum in Lier wordt sinds gisteren overspoeld met vragen over Qvax, de elektronische reservelijst voor vaccinaties. Normaal krijgen ze daar ongeveer 200 telefoontjes per dag binnen, maar dinsdag waren dat er maar liefst 1.300. "Qvax is een federaal initiatief, waarmee wij als lokaal bestuur niets te maken hebben", zegt waarnemend burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

Het vaccinatiecentrum in Lier kreeg gisteren plots massaal veel telefoontjes over de reservelijst Qvax. "De mensen vangen via via iets op over een lijst. Zeker mensen die minder bekend zijn met het internet bellen ons", zegt Verwaest. "Ze kennen het vaccinatiecentrum en bellen daar dan naar, terwijl wij niet bevoegd zijn voor de lijst van Qvax."

Het centrum moest extra mensen inschakelen om alle oproepen te beantwoorden. "We hebben het personeel van ons callcentrum versterkt tot 7 personen, maar zelfs dan liepen de wachttijden op tot een half uur om alle telefoontjes te beantwoorden", vertelt Verwaest.  

Vooral mensen jonger dan 65 jaar bellen ons om de wachtrij over te slaan

Rik Verwaest, waarnemend burgemeester (N-VA)

Het zijn vooral de mensen jonger dan 50 jaar die bellen. "We zien dat het inderdaad vooral jonge mensen zijn. Ze melden zich aan op de website en zien dat er 10.000 wachtenden voor hen zijn. Dan proberen ze andere wegen te zoeken om op die lijst te geraken", klinkt het. 

Haast nergens voor nodig

Maar die haast is volgens Verwaest nergens voor nodig: "Je moet toch wachten tot jouw leeftijdsgroep aan de beurt is. Jonge mensen moeten zich dus zeker niet haasten, want die zijn pas binnen een aantal maanden aan de beurt."

De waarnemend burgemeester roept op om niet naar het vaccinatiecentrum in Lier te bellen over die Qvax. "Ik begrijp dat de mensen sneller hun vaccin willen krijgen, dat is heel menselijk. Maar wij kunnen hen daar niet bij helpen", zegt Verwaest. "Het is ook vandaag heel druk. We willen dus een oproep doen om niet naar ons te bellen over Qvax." 

Meest gelezen