Radio 2

Na 4 maanden ophokplicht zijn zwanen weer te zien op Minnewater in Brugge: "Ze zijn merkbaar verdikt"

In Brugge kan je weer zwanen zien op het Minnewater. 4 maanden geleden ging de ophokplicht in en moest alle pluimvee afgeschermd worden van wilde vogels om vogelgriep tegen te gaan. Alle zwanen in Brugge zijn toen samengebracht op één afgesloten plek. Ze zijn vandaag weer vrijgelaten. 

Na 4 maanden lijkt de vogelgriep min of meer onder controle. Kippen, eenden, ganzen en ander pluimvee mogen weer losgelaten worden, zo ook de zwanen in Brugge. "De quarantaine heeft hen goed gedaan, want ze zijn bijgekomen" zegt dierenverzorgster Heidi Demeyer : "Ze zijn verdikt. Je ziet ook dat hun jasjes wat meer spannen. Maar dat is goed. Ze zijn dan goed en gezond om te paren en te broeden, dat vraagt ook energie van die vrouwtjes."

Brugge heeft een 90-tal zwanen (88 om precies te zijn), dat zijn er minder dan vroeger. Maar dat is een bewuste keuze. Door de dieren meer ruimte te geven, doen ze minder agressief tegen elkaar. En de reien raken ook minder vervuild door hun uitwerpselen.  

Bekijk hier hoe de zwanen terugkeerden op het Minnewater (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 19 november 2020 toen de zwanen werden gevangen in het kader van de ophokplicht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen