Archieffoto Congo

Verenigde Naties waarschuwen: "Een op drie Congolezen leeft in acute honger"

Ongeveer 27 miljoen Congolezen hebben te kampen met grote voedselonzekerheid en leven in acute honger, daarvoor waarschuwen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties in een nieuw rapport. De omstandigheden in het Afrikaanse land zijn zeer ernstig, zegt de organisatie nog. 

Bijna zeven miljoen Congolezen verkeren in de hoogste niveaus van hongersnood, staat in de gezamenlijke mededeling van de twee VN-organisaties te lezen. Het land met een geschatte bevolking van 91 miljoen telt “de meeste mensen die dringende hulp nodig hebben op het gebied van voedselveiligheid in de wereld".     

"Conflict blijft een van de hoofdreden van de honger", onderstrepen beide organisaties. Conflict slaat hard toe in de oostelijke provincies Ituri, Noord- en Zuid-Kivu en Tanganyika. Maar ook in de centrale regio Kasaï speelt conflict een sleutelrol bij de voedselonzekerheid. Andere elementen die een bepaalde invloed hebben, zijn de stilstand van de economie en de impact van COVID-19. Ook deze factoren verergeren de situatie, volgens de FAO en het WFP.

(Lees verder onder de foto)

Archieffoto Congo
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

“De terugkerende conflicten in het oosten van Congo en het leed dat het met zich meebrengt, blijft ons grote zorgen baren. Sociale en politieke stabiliteit zijn essentieel om de voedselzekerheid te versterken en de weerbaarheid van kwetsbare bevolkingsgroepen te vergroten, klinkt het bij de organisaties. 

We kunnen geen kinderen met honger naar bed laten gaan en gezinnen die de hele dag maaltijden overslaan

WFP

De meest kwetsbare groepen zijn de vluchtelingen, de ontheemden, maar ook mensen die terugkeren lijden honger. Bovendien worden slachtoffers van natuurrampen, zoals overstromingen en aardverschuivingen, en huishoudens met een vrouw aan het hoofd, eveneens zeer hard getroffen. 

(Lees verder onder de foto)

Archieffoto chaos bij voedselbedeling Congo

Meer steun nodig

"We kunnen geen kinderen met honger naar bed laten gaan en gezinnen die de hele dag maaltijden overslaan", klinkt het bij WFP. De organisatie zei dat het voedsel verstrekt aan 8,7 miljoen mensen en de FAO zei dat het ernaar streeft om 1,1 miljoen mensen in gebieden met een hoge acute voedselonzekerheid te helpen met hulp bij het bewerken van het land en het kweken van vee.

Beide VN-organisaties roepen op om de steun voor Congolezen in rampgebieden te versterken om te vermijden dat de meest kwetsbare personen verder wegzinken in voedselonzekerheid.

Archieffoto Congo

Meest gelezen