Radio 2

Henk Warnier verliest zijn bedrijf in verwoestende brand: "Gelukkig is ons huis niet afgebrand"

Een verwoestende brand heeft gisterennamiddag 3 bedrijven volledig in de as gelegd op het bedrijventerrein ‘t Walletje in Westkapelle bij Knokke-Heist. Gewonden vielen er niet, maar de ravage is wel enorm. “Ik was net vertrokken, maar mijn dochters merkten de brand op. Toen al sloegen de vlammen uit de achtergevel", zegt Henk Warnier van één van de getroffen bedrijven.

Een dag na de brand is de schade pas echt zichtbaar. "Onwezenlijk, een echte ravage", zegt Henk Warnier. Hij is zaakvoerder van een tuinbouwbedrijf in Knokke-Heist. "Hoe de brand ontstond, is nog niet duidelijk, maar het vuur verspreidde zich razendsnel via de isolatie. Het was vroeger een groot diepvriesbedrijf, dat later opgedeeld werd in 3 bedrijven. Het tuinbedrijf, een opslagplaats voor meubels en een zaak voor exclusieve binnenmeubelen."

De eerste grasmachine als amulet

In het tuinbedrijf stond er heel wat materiaal. "Bedrijfswagens, kranen, klinkers, afsluitingsmateriaal, stenen, werkmateriaal: noem maar op. Ik weet niet voor welk bedrag er in het vuur is gebleven, maar dat is allemaal vervangbaar. Ik vind het bijzonder jammer dat de oude werkbank van mijn pa uit de jaren '30 en mijn eerste grasmachine van 37 jaar geleden in de brand zijn gebleven. Iedere morgen, voor ik het bedrijf opendeed, kwam ik even aan die machine. Het was voor mij een soort amulet: de dag begint, we vliegen er weer in", vertelt Henk bij Radio 2 West-Vlaanderen.

Mijn eerste grasmachine van 37 jaar oud en een oude werkbank van mijn pa zijn in de brand gebleven. Dat doet pijn.

Zaakvoerder Henk Warnier

Niet bij de pakken blijven zitten

Het huis van het gezin Warnier kon wel gevrijwaard blijven. "Daar ben ik zeer blij om. Net zoals de seizoenen komen en gaan, gaan we ons bedrijf opnieuw opbouwen. We hadden plannen om nog een nieuwbouw bij te zetten. Dat gaan we dus nu moeten doen. We blijven positief, want niemand raakte gewond en dat is het voornaamste."

Meest gelezen