Radio 2

Vogelopvangcentrum Malderen op zoek naar plaats en geld om uit te breiden

Het Vlaams Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Malderen bij Londerzeel kampt met plaatsgebrek. Het aantal binnengebrachte dieren blijft stijgen. Het centrum is aan het uitbreiden, maar dat kost geld. Door de coronacrisis zijn er minder inkomsten. Het centrum hoopt dat mensen willen sponsoren.

Sinds begin dit jaar zijn er in het opvangcentrum van Malderen al 1050 dieren binnengebracht. Dat is een flink stuk meer dan de 670 dieren in dezelfde periode vorig jaar en dan de 588 in 2019. Het aantal opnames blijft stijgen. "Onze eerste opvang waar de vogels binnenkomen en de eerste zorgen krijgen is te klein geworden", zegt Marc Van De Voorde. "Alles barst uit zijn voegen."

Loods

Het opvangcentrum kon dankzij de financiële steun van honderden mensen een stuk grond met een boogloods kopen. Die loods wordt nu helemaal gerenoveerd en ingericht. In de loods komt er vooraan een onthaal, ook de kantoren krijgen er een plaats. In het middenstuk komt de eerste opvang met veel kooien. Er is ook een klein operatiezaaltje voor de dierenarts gepland. "Helaas", zucht Marc Van De Voorde, "dat kost allemaal handenvol geld."

Minder inkomsten

Door de coronacrisis mochten evenementen zoals een opendeurdag of eetfestijnen niet doorgaan. Daardoor vielen heel wat inkomsten weg. De subsidies bleven steken op het niveau van 2015. "We zijn aan het bedelen geslagen", zegt Van De Voorde, "en we hopen mensen te vinden die ons willen sponsoren." 

Meest gelezen