Wakasa Jongerenkampen

Jeugdkampen in Limburg in de sneeuw én met coronaregels: "Grote puzzel voor alle organisaties"

In Zonhoven, Zutendaal en Hasselt vinden op dit moment kampen plaats, georganiseerd door Wakasa Jongerenkampen. Onder enkele strikte regels, zoals bubbels van 10 kinderen en zoveel mogelijk buiten, kunnen de jeugdkampen deze paasvakantie gelukkig wel nog doorgaan. 

Wakasa Jongerenkampen organiseert dit jaar enkel paaskampen voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Ouder dan dat mag de organisatie niet gaan. "De regel is ook dat kinderen onder de 13 jaar zoveel mogelijk buiten blijven. Je mag er dus wel even mee naar binnen indien nodig maar liefst zo weinig mogelijk. Voor jongeren ouder dan 13 zijn binnenactiviteiten volledig verboden", legt organisator Sam Broux uit. "Voor die leeftijdsgroep hebben we de kampen moeten annuleren."

"Als je het vergelijkt met vorig jaar valt het nog mee", gaat Broux verder. "Want toen kon helemaal niets doorgaan tijdens de paasvakantie. We hadden wel gerekend op buitenbubbels van 25 kinderen voor de kampen van dit jaar, maar dat is op het laatste moment omgegooid naar bubbels van 10. Dat was voor alle organisaties een grote puzzel."

We zullen vandaag hoogstwaarschijnlijk iets vaker naar binnen gaan om op te warmen

Sam Broux, Wakasa Jongerenkampen
Wakasa Jongerenkampen

Met de hevige sneeuwval van woensdagochtend belooft het opnieuw een leuke (sneeuw)dag te worden voor de kampen, of net niet. "De kinderen vinden ravotten en spelen in de sneeuw natuurlijk altijd leuk, maar in dit koude weer kunnen we het volledige programma dat we gepland hadden wel niet uitvoeren", vertelt Broux. "We zullen vandaag dus iets vaker naar binnen moeten trekken om op te warmen. Toch zijn er wel wat activiteiten die we nog steeds buiten kunnen doen: lasergamen in de bossen, kookactiviteiten en grafitti spuiten bijvoorbeeld. Dan mag het wel niet té slecht weer worden natuurlijk."

Meest gelezen