Wisselvallig weer veroorzaakt nog geen problemen bij fruitteler: "Maar dit is elk jaar wel een stressvolle periode"

De sneeuw en hagel die de voorbije dagen viel, zorgt voorlopig nog niet voor problemen bij de fruittelers. Dat zegt Wim Stoffels van Fruitteelt Stoffels-Van Balen uit Hoogstraten. "Mijn peren- en appelbloesems staan voorlopig nog in de knop. En de vorst is nog niet streng genoeg om schade aan te richten."

De appel- en perenbloesems van Fruitteelt Stoffels-Van Balen uit Hoogstraten hebben voorlopig geen last van het grillige weer van de afgelopen dagen. "Maar voor kersentelers kan het wel problematisch zijn, want de kersenbloesems staan misschien al in bloei", dat zegt fruitteler Wim Stoffels. 

Toch blijft Stoffels bezorgd: "Dit is elk jaar een stressvolle periode. De IJsheiligen zijn pas rond 10 mei, daarna is de kans op vorst klein. In deze periode lig ik 's nachts vaak wakker. Ik heb een weerstation op de velden staan en die hou ik de hele tijd in de gaten. Nu is het vooral hopen dat de bijen snel gaan uitvliegen, want die zijn belangrijk voor de bestuiving van onze bloesems."

Bij vorst strooien wij nat ijs over de bomen om onze bloesems te beschermen

Fruitteler Wim Stoffels

Om de bloesems te beschermen tegen eventuele vorst, gooit Stoffels zelf ijs over de bloesems: "Dat gaat om nat ijs. Nat ijs is per definitie nul graden en bij nul graden kan de bloesem niet bevriezen."

Meest gelezen