12 verdachten opgepakt voor granaataanslagen en brandstichtingen in Antwerps drugsmilieu

Bij 24 huiszoekingen in en rond Antwerpen zijn deze ochtend twaalf verdachten opgepakt van geweld in het drugsmilieu. Ze worden onder andere verdacht van granaataanslagen, brandstichtingen en bedreigingen van mensen die in de haven werken.

De 24 huiszoekingen vonden plaats in Antwerpen, Borgerhout, Borsbeek, Essen, Lokeren Wilrijk en Wijnegem, maar ook in de gevangenissen van Antwerpen en Mechelen. Daarbij konden de speurders in totaal elf mensen arresteren. Het gaat om mannen tussen 19 en 41 jaar, en één minderjarige. Tijdens de actie zijn ook vijf cryptofoons gevonden, zo laat het Antwerpse parket weten.

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen zette alles samen 130 mensen in. Ook hondengeleiders en algemene steuneenheden van de federale politie namen deel.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Opnieuw succes na operatie Sky

De doorbraak in dit dossier komt er na alle informatie die verzameld werd in het dossier Sky ECC. In het kader van dat onderzoek slaagde de politie erin om in te breken in versleutelde telefoons van Sky ECC. Hierdoor konden ze één miljard berichten, die verstuurd werden in het crimineel milieu, onderscheppen.

Dankzij die operatie komen nu niet enkel de uitvoerders van aanslagen, maar ook de opdrachtgevers nadrukkelijk in beeld. "Het gaat dan vaak om mensen die opgegroeid zijn in Antwerpen, maar die door hun criminele activiteiten een verblijfplaats hebben gekozen in het buitenland," zegt het parket van Antwerpen.

Bekijk de analyse van Helen Goedgebeur uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Om welke aanslagen gaat het?

  • Een aanslag met een granaat in de nacht van 10 juni 2020 in Ten Eekhovelei in Deurne.
  • Een granaataanslag in de nacht van 11 juni 2020 gepleegd in Sint-Niklaas.
  • Een granaataanslag aan de inkom van een dansschool op 16 juni 2020 aan de Boterlaarbaan in Deurne.
  • De beschieting van een woning in de nacht van 24 op 25 augustus 2020  in de Gryspeertstraat in Deurne. Er werd minstens elf keer geschoten. De nacht voordien ontplofte een granaat voor het aanpalende huis.
  • De bedreiging van een man die in de haven werkt door vier à vijf mannen die binnenvielen in zijn huis, op 9 augustus 2020.
  • De beschieting van een pastabar aan de Turnhoutsebaan in Deurne in de nacht van 28 augustus 2020.
  • De bedreiging van een man die in de haven werkt op 30 september 2020. Hij werd klemgereden bij het naar huis rijden en bedreigd door vijf gemaskerde mannen die zich uitgaven als politie. 
  • Het gooien van een brandbom in de nacht van 18 februari 2021 naar een woning aan de Albert Bevernagelei in Deurne.

Meest gelezen